Στις πιο κοινές δικαιολογίες που προβάλλουν όσοι είναι διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, αναφέρθηκε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ενώ προειδοποίησε ότι «τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων».
Επεσήμανε ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες νοσημάτων, και ότι «δεν υπάρχουν νοσήματα για τα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός», αλλά για τα οποία η ανοσία μπορεί να υπολείπεται.
“Το μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω χρόνιο νόσημα, δεν ισχύει σαν αιτιολογία“, υπογράμμισε η καθηγήτρια.
Περιμένουν το φάρμακο
Μια άλλη αιτιολογία, είπε, είναι ότι περιμένουν να βρεθεί φάρμακο.
“Οι μελέτες μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο”, πρόσθεσε.
Μίλησε επίσης για «εσφαλμένες αντιλήψεις”, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, ενώ ανέφερε πως συστήνεται σε εγκύους και θηλάζουσες.
Ανεμβολίαστοι από φόβο
“Ανεμβολίαστοι θα μείνουν ίσως πολλοί από τον φόβο των παρενεργειών, τον φόβο δηλαδή του ενός στο εκατομμύριο“, είπε η κ. Θεοδωρίδου.
«Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι και αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν.
Ξεχνούν πως το 99% των ασθενών στις μονάδες είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε.
Επίσης, αυτοί που νομίζουν ότι θα προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων, τους χαρακτήρισε ως «λαθρεπιβάτες της ανοσίας».
“Φαίνεται ότι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προστατέψουν και τους ευάλωτους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία“, σημείωσε.
Οι έφηβοι
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στους έφηβους, λέγοντας ότι είναι μικρός ο κίνδυνος από τη νόσηση αυτών των ηλικιών, αλλά υπαρκτός.
Επίσης, σχολίασε ότι στο κάλεσμα των συμπολιτών μας στους άνω των 60 ετών υπήρξε μια θετική ανταπόκριση, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται «ιδιαίτερη προσοχή οι εμβολιασμένοι με μια δόση”.