Για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης “Δέλτα” του κορωνοϊού, και την αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στην Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας κατέθεσε προτάσεις αλλά και πρότεινε μέτρα, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είπε ότι «θα πρέπει ίσως να δούμε κατά πόσο μπορούμε να έχουμε συρμούς ή δρομολόγια που να είναι μόνο για εμβολιασμένους».
Ο κ. Τούντας, σύμφωνα με το ertnews, εκτίμησε πως «πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα στους χώρους εργασίας.
Το self test είναι μεν χρήσιμο όταν βγαίνει θετικό, δεν είναι όμως πολύ αξιόπιστο όταν βγαίνει αρνητικό.
Θα έλεγα στους χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά το rapid test σε εβδομαδιαία βάση για τους ανεμβολίαστους».
Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, εξέφρασε την άποψη ότι “είναι απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί ατόμων κάτω των 18 ετών”.
«Αν δεν βάλουμε την ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών μέσα στην εμβολιαστική πολιτική, για να μπορέσουμε να φτάσουμε πάνω από το 70% στο σύνολο του πληθυσμού, θα πρέπει να εμβολιαστούν οι υπόλοιπες μεγαλύτερες ηλικίες τουλάχιστον κατά 90%, κάτι το οποίο, καταλαβαίνετε, είναι ανέφικτο από τη στιγμή που έχουμε δυστυχώς αυτό το ποσοστό των αρνητών του εμβολίου» , επεσήμανε ο κ. Τούντας.
“Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς και σε όσους έρχονται σε επαφή με τους πολίτες καθημερινά”
Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ τόνισε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός στους υγειονομικούς, “καθώς και σε άλλες ομάδες που έρχονται σε επαφή με πολλούς πολίτες καθημερινά, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι οδηγοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στα γκισέ των σούπερ μάρκετ“, ανέφερε χαρακτηριστικά.