Το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2, το οποίο ανιχνεύθηκε αρχικά στην Ινδία, έχει πλέον επεκταθεί παγκοσμίως και σε αρκετές χώρες αποτελεί πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του ιού, εκτοπίζοντας τα υπόλοιπα στελέχη.
Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα, όπου το στέλεχος Δέλτα έχει επικρατήσει έναντι των υπολοίπων στελεχών, έχει παρατηρηθεί αύξηση 31% στον αριθμό των νέων περιστατικών του ιού τις τελευταίες 7 ημέρες.
Δεδομένα από το Public Health England δείχνουν επίσης ότι το στέλεχος έχει αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, ενώ συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας.
Ορισμένες μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια σε αυτό το στέλεχος έδειξαν ότι σχεδόν όλα τα εμβόλια έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των νοσηλειών από το στέλεχος αυτό.
Σε αυτή την δημοσίευση, θα παρουσιάσουμε τα διαθέσιμα δεδομένα για το κάθε εμβόλιο της COVID-19 ενάντια στο στέλεχος Δέλτα.
-Υψηλή αποτελεσματικότητα για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca
Μία πρόσφατη μελέτη του PHE εξέτασε ποια είναι η πιθανότητα νοσηλείας στους ασθενείς που μολύνονται με το στέλεχος Δέλτα.
Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει 71% στην πρόληψη της νοσηλείας, ενώ οι 2 δόσεις έχουν 92% αποτελεσματικότητα.
Για το εμβόλιο της Pfizer η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νοσηλείας είναι 94% μετά την 1η δόση και 96% μετά τη 2η.
Στην Ινδία, το εμβόλιο της AstraZeneca κυκλοφορεί με το όνομα Covishield.
Η μελέτη του PHE η οποία ακόμα δεν έχει γίνει peer-review υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο στέλεχος Δέλτα είναι συγκρίσιμη με αυτή ενάντια στο στέλεχος Άλφα που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία (Β.1.1.7).
Μία προηγούμενη μελέτη που είχε δημοσιευτεί πριν από μερικές εβδομάδες είχε δείξει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca είναι μειωμένη στους ασθενείς που έχουν λάβει μόνο 1 δόση.
Ωστόσο, στην παραπάνω ανάλυση, η οποία επίσης δεν έχει γίνει ακόμα peer-review, οι επιστήμονες εξέτασαν γενικά συμπτωματικά περιστατικά COVID-19, ανεξαρτήτως σοβαρότητας.
-Εμβόλιο της Moderna
Σε μία νέα τους έρευνα, η οποία ακόμα δεν έχει γίνει peer-review, επιστήμονες της Moderna διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο της εταιρίας μπορούν να εξουδετερώσουν ένα μοντέλο του SARS-CoV-2 που φέρει τις μεταλλάξεις του στελέχους Δέλτα.
Η επιστημονική ομάδα έλαβε δείγμα ορού από 8 εθελοντές που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna και εξέτασε την ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τα σωματίδια του ψευδοϊού.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν διάφορους ψευδοϊούς με σκοπό να προσομοιώσουν τόσο το στέλεχος Δέλτα (Ινδίας), όσο και άλλα στελέχη, όπως για παράδειγμα το στέλεχος Άλφα (Μεγάλης Βρετανίας) και το στέλεχος Βήτα (Νότιας Αφρικής).
Αν και η ικανότητα του ιού να εξουδετερώνει το στέλεχος Δέλτα ήταν περιορισμένη συγκριτικά με το στέλεχος Άλφα, οι επιστήμονες της εταιρίας υποστήριξαν ότι τα αντισώματα από το εμβόλιο έχουν επαρκή εξουδετερωτική ικανότητα ενάντια σε όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα.
-Εμβόλιο Covaxin
Η αποτελεσματικότητα άλλων εμβολίων για την COVID-19 ενάντια στο στέλεχος Δέλτα είναι προς το παρόν άγνωστη.
Μία μικρή μελέτη από το Indian Council of Medical Research και την εταιρία Bharat Biotech International, οι οποίες ανέπτυξαν το εμβόλιο Covaxin, εξέτασε την αποτελεσματικότητα του τελευταίου εμβολίου ενάντια στο στέλεχος Δέλτα.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα αντισώματα από τους ασθενείς που έκαναν το παραπάνω εμβόλιο δεν μπορούσαν να εξουδετερώσουν το στέλεχος Δέλτα εξίσου αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα στελέχη.
Υποστήριξαν, ωστόσο, ότι το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στο μηχανισμό δράσης του εμβολίου και η αποτελεσματικότητά του είναι αποδεδειγμένη.
Το εμβόλιο Covaxin περιέχει ολόκληρους ιούς SARS-CoV-2 οι οποίοι έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται.
Όταν ένας ασθενής κάνει το εμβόλιο, παράγει αντισώματα που στοχεύουν αρκετά διαφορετικά τμήματα του ιού.
Αν ένα από αυτά μεταλλαχθεί σε βαθμό που να μην εξουδετερώνεται από το εμβόλιο, η αποτελεσματικότητα του τελευταίου θα παραμείνει υψηλή, καθώς ο ιός θα μπορεί να εξουδετερωθεί από τα αντισώματα για τα υπόλοιπα τμήματά του.
Ωστόσο, η έρευνα που εξέτασε το εμβόλιο Covaxin ήταν σχετικά μικρή και επομένως δεν μπορεί να προσφέρει επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες.
-Εμβόλιο Sputnik V και εμβόλιο CoronaVac
Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ανακοίνωσαν προσφάτως στο Twitter ότι το εμβόλιό τους είναι πιο αποτελεσματικό ενάντια στο στέλεχος Δέλτα συγκριτικά με άλλα εμβόλια.
Υποστήριξαν ότι έχουν υποβάλει ήδη τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ένα επιστημονικό περιοδικό με peer-review το οποίο θα τα δημοσιεύσει σύντομα.
Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι αναπτύσσουν ήδη μία ενισχυτική δόση του εμβολίου ειδικά για το συγκεκριμένο στέλεχος.
Τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου CoronaVac (της κινεζικής εταιρίας Sinovac) είναι επίσης περιορισμένα.
Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Reuters ανέφερε ότι πάνω από 350 επαγγελματίες υγείας στην Ινδονησία νόσησαν από το COVID-19 παρά το γεγονός ότι είχαν κάνει το εμβόλιο CoronaVac.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι περισσότεροι γιατροί ήταν ασυμπτωματικοί και παρέμειναν σε καραντίνα στο σπίτι τους, ωστόσο αρκετοί νοσηλεύτηκαν με υψηλό πυρετό και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.
Στην Ινδονησία παρατηρούνται σήμερα αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αποδίδονται στο στέλεχος Δέλτα.
Είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου CoronaVac ενάντια στο στέλεχος Δέλτα.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center