Ούτε τα δώρα από την κυβέρνηση, αλλά ούτε ο φόβος μήπως αρρωστήσουν σοβαρά τους έπεισαν να εμβολιαστούν.
Aπέναντι στη συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα σημαντικού αριθμού Αμερικανών πολιτών, πολλοί ειδικοί ζητούν τώρα επιχειρήσεις, θεσμοί και πανεπιστήμια να εφαρμόσουν το πιο αποτελεσματικό, κατά την άποψή τους, μέτρο για την πανδημία:
Tον υποχρεωτικό εμβολιασμό για την COVID-19.
Η συζήτηση φούντωσε ξανά, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί στις ΗΠΑ η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, στην οποία αποδίδεται σήμερα περίπου το 35% των νέων κρουσμάτων.
Σε μια χώρα που διαθέτει άφθονα εμβόλια και στην οποία προωθήθηκαν μέτρα ενθάρρυνσης του πληθυσμού (μέχρι και λοταρίες με κέρδη 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τους εμβολιασμένους) οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει φτάσει η ώρα για πιο δραστικές αποφάσεις.
Τι γίνεται όταν ο κόσμος φλέγεται
«Τι γίνεται όταν ο κόσμος φλέγεται; Μήπως θα επιτρέπαμε στους ανθρώπους να στέκονται (στη φωτιά) κρατώντας βενζίνη και σπίρτα;», διερωτήθηκε ο Γκρεγκ Πόλαντ, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Μάγιο.
«Οι ΗΠΑ θεμελιώθηκαν στην κουλτούρα του “Εγώ”.
Ακούμε λοιπόν τους ανθρώπους να λένε: “Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για εμένα”;
Δεν τους ακούμε να ρωτάνε: “Ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την οικογένειά μου, τους γείτονές μου, τη συνοικία μου από τον εμβολιασμό;”, πρόσθεσε.
Λίγο πάνω από το 66% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την COVIS-19 στις ΗΠΑ.
Αλλά περίπου το 13% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί, και το 7% επιμένει ότι δεν θα το κάνει παρά μόνο αν υποχρεωθεί, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη Μαΐου το ίδρυμα Kaiser Family.
Οι ειδικοί ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες Πολιτείες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.
Οι περισσότεροι θάνατοι πλέον αφορούν ανεμβολίαστους ανθρώπους.
Το Σαν Φρανσίσκο
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ταχθεί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε Ομοσπονδιακό επίπεδο.
Η απόφαση επομένως επαφίεται στην κάθε Πολιτεία ξεχωριστά, και στον ιδιωτικό τομέα.
Ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε, για παράδειγμα, να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους υπαλλήλους του.
Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η τράπεζα Morgan Stanley.
Περισσότερα από 500 πανεπιστήμια ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν τον εμβολιασμό στους φοιτητές τους, σύμφωνα με το εξειδικευμένο περιοδικό The Chronicle of Higher Education (Χρονικά Ανώτατης Εκπαίδευσης).
Όμως, τα αποτελέσματα ενός τέτοιου μέτρου κάποιες φορές μπορεί να εκπλήξουν.
Στο Τέξας, ένα νοσοκομείο του Χιούστον έδωσε διορία στο προσωπικό του για να εμβολιαστεί: Ως αποτέλεσμα, 150 άνθρωποι παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν.
Ορισμένοι θεωρούν παράνομη την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεδομένου ότι τα εμβόλια προς το παρόν έχουν πάρει άδεια στο πλαίσιο μιας διαδικασίας μόνο για έκτακτη χρήση.
Σε αυτήν την περίπτωση, «μπορώ να καταλάβω έναν κάποιο δισταγμό», σχολίασε ο Γκρεγκ Πόλαντ.
“Όμως όταν εγκριθούν με την κανονική διαδικασία, αυτή η δικαιολογία δεν θα υπάρχει πια.
Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν υποβάλει αίτημα πλήρους έγκρισης, το ο οποίο αναμένεται ότι θα εξεταστεί πολύ σύντομα”, ανέφερε.
Το παράδειγμα της ευλογιάς
“Όταν οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να καταπολεμήσουν την ευλογιά, πριν από πολύ καιρό, χρειάστηκε να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ώστε να εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι», έγραψε την Τρίτη, σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times ο Άρον Κάρολ, του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.
«Σχεδόν όλες οι σοβαρές μολυσματικές ασθένειες –ιλαρά, μαγουλάδες, ερυθρά, κοκκύτης, διφθερίτιδα – τέθηκαν υπό έλεγχο χάρη στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο σχολείο», υπενθύμισε.
«Αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει δεκαετίες.
Η COVID-19 είναι επείγουσα κατάσταση», πρόσθεσε.
Ατομικές ελευθερίες
Ο αντίλογος συνήθως αφορά τις ατομικές ελευθερίες.
Στο όνομα της ατομικής ελευθερίας πολλές Πολιτείες και Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες, όπως του Τέξας και της Φλόριντας, απαγόρευσαν στις κυβερνητικές υπηρεσίες και στις εταιρείες να απαιτούν αποδείξεις εμβολιασμού.
Όμως για τον Λόρενς Γκόστιν, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν, «η ιδέα της ελευθερίας ως επιχειρήματος κατά του διαβατηρίου εμβολιασμού είναι, απλούστατα, παντελώς ανάρμοστη».
«Όλοι έχουν το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις για την υγεία τους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν, ανεμβολίαστοι, σε ένα μέρος όπου επικρατεί συνωστισμός, επειδή θα μπορούσαν να μεταδώσουν μια δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη», τόνισε.
Ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (υπολογίζονται στα 10-20 εκατομμύρια στις ΗΠΑ).
Τα εμβόλια σ’ αυτούς είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα μπορούσαν να εξαιρεθούν, για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
«Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να στείλουμε την αστυνομία και να αναγκάσουμε να εμβολιαστούν άνθρωποι που ζουν απομονωμένοι, μόνοι, που δεν εργάζονται σε γραφεία.
Όμως, αν θέλετε να καταταχθείτε στον στρατό, να φροντίσετε ασθενείς, τότε νομίζω ότι είναι δίκαιο κάποιοι οργανισμοί να πουν: Αν δεν είστε εμβολιασμένοι δεν θα σας προσλάβουμε ή θα σας απολύσουμε», κατέληξε ο Γκρεγκ Πόλαντ.
Πηγή: ΑΜΠΕ