Για αγώνα επικράτησης της επιστημονικής κοινότητας και του μικρόκοσμου των ιών με τις μεταλλάξεις, έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ” χωρίς να παραγνωρίσουμε ότι ο ιός είναι μαζί μας, ξεκινήσαμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι”.
Αναφερόμενη στη μετάλλαξη “Δέλτα”, είπε πως “πρόκειται για μια μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας.
Έχει καταγραφεί σε 92 χώρες όπως και στη χώρα μας.
Η παραλλαγή Δ’ θα επικρατήσει, ενώ η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, και τα παιδιά”.
Επικαλούμενη τον ΠΟΥ η κ Θεοδωρίδου επεσήμανε:
«Αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, σε ιδιαίτερης ανησυχίας.
Έχει επεκταθεί σε πάνω από 92 χώρες, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 29 στελέχη ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατούν στέλεχος παγκοσμίως έως το τέλος του καλοκαιριού κατά 90%».
Αναφέρθηκε επίσης στο Ισραήλ, λέγοντας ότι το 60% των εμβολιασμών δεν είναι επαρκές για την μετάλλαξη “Δέλτα”, η οποία έχει ανεβάσει το τείχος ανοσίας πάνω από το 80%.
«Το χαρακτηριστικό της μετάλλαξης “Δέλτα” είναι υψηλή μεταδοτικότητα 50 με 70% από το Βρετανικό στέλεχος, με το Βρετανικό να είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν.
Η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση των εμβολίων» επισήμανε.
Στην συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου εξέφρασε την άποψη πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca προσφέρει προστασία περίπου 96% και 92%, αντίστοιχα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η προστασία με μία δόση δεν ξεπερνά το 30% και έκανε λόγο για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με δύο δόσεις.
Επίσης, ανέφερε πως το 96% των θανάτων, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ, αφορά κατά 96% ανεμβολίαστους πολίτες.
Τέλος, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, είπε ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις άλλες μεταλλάξεις του ιού έως σήμερα.