Ενώ υπάρχουν πολλά να μάθουμε για την COVID-19, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Γεωργίας έχουν μελετήσει γιατί τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως σε άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Mukesh Kumar, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας, δήλωσε πως μελετώντας ποντίκια για μήνες, η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες, αλλά όχι απαραίτητα το σώμα.
«Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα όργανα στα οποία οι ιοί θέλουν να κρυφτούν. Το γνωρίζουμε γιατί δεν υπάρχει ανοσοαπόκριση.
Έτσι, οι ιοί θέλουν να πάνε σε ένα μέρος και να κρυφτούν όπου μπορούν να είναι ασφαλείς», είπε ο Kumar.
Ο ιός μπορεί να κρυφτεί στον εγκέφαλο, να παραμείνει αδρανής εκεί και ακόμη να εμφανιστεί ξανά.
«Είναι δύσκολο για έναν ιό να κρύβεται στους πνεύμονές σας.
Είναι πολύ πιο εύκολο για τον ιό να κρύβεται στο κεντρικό νευρικό σας σύστημα», είπε ο Kumar.
Τα σημάδια του ιού είναι εμφανή με τα γνωστά συμπτώματα: την απώλεια γεύσης και μυρωδιάς, κοινών σε άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19.
Αυτή είναι μια “επίθεση” του κορωνοϊού στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω του εγκεφάλου.
Η ομάδα της GSU παρακολούθησε τα διάφορα συμπτώματα στα ποντίκια και διαπίστωσε ότι η εγκεφαλική λοίμωξη προκάλεσε κυρίως το θάνατό τους και όχι τη μόλυνση των πνευμόνων.
Πιστεύουν ότι αυτό μπορεί επίσης να ισχύει σε ορισμένες ανθρώπινες περιπτώσεις.
Ο Kumar ανέφερε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που αναρρώνουν, έχουν κάποιο είδος εγκεφαλικής δυσλειτουργίας.
Οι ερευνητές συμφωνούν ότι τα όργανα μας είναι καλά εξοπλισμένα για την καταπολέμηση της λοίμωξης, αλλά μόλις φτάσει στον εγκέφαλο, αλλάζουν όλα.
Ο Δρ Kumar δήλωσε ότι “ακόμη και αν μολυνθήκατε από τον ιό και αναρρώσατε, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καθαρίσει εντελώς τον ιό.”
Όταν ο ιός φτάσει στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή χαμηλού επιπέδου και ακόμη και να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε ασθένειες του εγκεφάλου, όπως:
-η αυτοάνοση ασθένεια και,
-το Πάρκινσον.
Ο Κουμάρ τόνισε, πόσο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα και να καλύπτουμε τη μύτη μας για να προστατεύσουμε την είσοδο του ιού από αυτό το σημείο, που είναι η οδός για να πάει απευθείας στον εγκέφαλό μας.
Οι ερευνητές του GSU λένε ότι υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά τους, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουν για τον κορωνοϊό.