Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που μολύνονται με τον ιό SARS-CoV-2 δεν παρουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης, όπως ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.
Η μελέτη αυτή εξέτασε δεδομένα από 12.306 παιδιά με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη COVID-19 λοίμωξη από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.
Όπως διαπίστωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Pakaj Arora, και οι συνεργάτες του, μόλις το 18.8% του συνόλου των παιδιών που εξετάστηκαν στη μελέτη παρουσίασε συμπτώματα όπως:
-πυρετό,
-αίσθημα αδυναμίας,
-μυαλγίες,
-αρθραλγίες, ή,
-διαταραχές της γεύσης ή της όσφρησης.
–Το 16.5% των παιδιών παρουσίασε αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα ή δύσπνοια,
–το 13.9% παρουσίασε συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια,
–το 8.1% παρουσίασε δερματικά συμπτώματα (κυρίως εξανθήματα), ενώ,
–μόλις το 4.8% ανέφερε κεφαλαλγίες.
Από τα συνολικά 12.306 παιδιά που εξετάστηκαν στη μελέτη, τα 672 (5.5%) χρειάστηκαν τελικά νοσηλεία εξ’ αιτίας της σοβαρότητας των συμπτωμάτων τους.
Από αυτά:
-τα 118 (17.6%) εισήχθησαν στη ΜΕΘ, ενώ,
-τα 38 (4.1%) τελικά διασωληνώθηκαν.
Ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν παρόμοιος ανάμεσα στα δύο φύλα, ωστόσο όπως διαπίστωσε η έρευνα τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύτηκαν ήταν Αφροαμερικανοί ή μη Καυκάσιοι λευκοί.
Ο κίνδυνος εισαγωγής στη ΜΕΘ ή διασωλήνωσης ήταν παρόμοιος σε όλες τις ομάδες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά και οι έφηβοι με COVID-19 παρουσιάζουν συνήθως ηπιότερα συμπτώματα και βραχύτερη νόσηση σε σχέση με τους ενήλικες.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, υπάρχουν διαφορές στον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό στις διαφορετικές φυλές.
Λόγω του υψηλού ποσοστού παιδιών και εφήβων που δεν εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα της COVID-19, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση όσο τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά.
Τόσο τα παιδιά όσο και τα άτομα στο στενό τους περιβάλλον θα πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις προκειμένου τα νέα περιστατικά να διαγιγνώσκονται το ταχύτερο δυνατό, ιδιαίτερα στα παιδιά που δεν ανήκουν στην καυκάσια φυλή.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital