Το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V μπορεί να αυξηθεί από 21 ημέρες που είναι σήμερα έως και τους 3 μήνες, χωρίς να επηρεάσει την ποιότητα του εμβολιασμού, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση, δήλωσε χθες ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του επιστημονικού Ινστιτούτου Γκαμαλέγια της Μόσχας που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
«Όσον αφορά στο εμβόλιο Sputnik-V, το οποίο ανέπτυξε το δικό μας ερευνητικό κέντρο, θεωρούμε ότι μπορεί να αυξηθεί το ελάχιστο διάστημα των 21 ημερών μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου που είχε καθορισθεί νωρίτερα, στους 3 μήνες.
Η αύξηση του διαστήματος δεν θα επηρεάσει την προκαλούμενη από το εμβόλιο ανοσολογική απόκριση, ενώ σε μερικές περιπτώσεις θα την ενισχύσει και θα την παρατείνει» δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.
Επιτάχυνση της ανοσοποίησης του πληθυσμού
Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό με βάση την εμπειρία από την χρήση του εμβολίου με την αξιοποίηση της ταυτόσημης πλατφόρμας του αδενοϊού και χάρη στις επιτυχείς καμπάνιες που έγιναν για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού στην Ρωσία και σε πολλές ξένες χώρες.
«Θεωρούμε ότι σε συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης του εμβολίου από τον κόσμο, η απόφαση αυτή θα μας επιτρέψει σημαντικά να επιταχύνουμε την ανοσοποίηση του πληθυσμού.
Η ρυθμιστική αρχή κάθε χώρας πρέπει η ίδια να αποφασίσει αν θα διατηρήσει το διάστημα των 21 ημερών μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου, ή θα το αυξήσει στους τρεις μήνες», ανέφερε ο Γκίντσμπουργκ, επισημαίνοντας ότι στην Ρωσία το διάστημα θα παραμείνει ως έχει.