Το ιστορικό λοίμωξης από COVID-19 δεν μπορεί να προστατεύσει τα άτομα νεαρής ηλικίας από μελλοντικές λοιμώξεις, σύμφωνα με τα δεδομένα μίας νέας έρευνας παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Respiratory Medicine.
Στην τελευταία, συμμετείχαν συνολικά 3.000 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18-20 ετών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, οι ασθενείς αυτής της ηλικίας, παρά το γεγονός ότι έχουν αντισώματα, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της COVID-19 προκειμένου να ενισχύσουν την ανοσία τους και να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Η έρευνα διεξήχθη από το Μάιο μέχρι το Νοέμβριο του 2020 και διαπίστωσε ότι από τους 189 εθελοντές που είχαν ιστορικό λοίμωξης με τον ιό, οι 19 μολύνθηκαν και νόσησαν ξανά από τον SARS-CoV-2.
Από τους 2.247 εθελοντές χωρίς ιστορικό λοίμωξης COVID-19, οι 1.079 μολύνθηκαν με τον ιό στο ίδιο διάστημα.
“Αν και η έρευνα εξέτασε σχεδόν αποκλειστικά νεαρούς άνδρες με καλή φυσική κατάσταση (πεζοναύτες των ΗΠΑ), οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματά της αφορούν όλα τα άτομα αυτής της ηλικίας, καθώς και άλλες μελέτες κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα.
Για παράδειγμα, μία έρευνα που εξέτασε 4 εκατομμύρια εθελοντές στη Δανία διαπίστωσε ότι το 0.65% των ασθενών που είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό στο 1ο κύμα της πανδημίας, μολύνθηκαν ξανά με αυτόν αργότερα“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.
Μία άλλη προδημοσίευση από τη Μεγάλη Βρετανία παρατήρησε ότι οι ασθενείς χωρίς ιστορικό λοίμωξης είχαν 5 φορές αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό σε σχέση με αυτούς που είχαν νοσήσει από αυτόν στο παρελθόν.
Ακόμη κι αν νοσήσαμε από κορωνοϊό , πρέπει να εμβολιαστούμε
“Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, καθώς ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνεχίζεται, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ιστορικό λοίμωξης από COVID-19 δεν συνεπάγεται απαραίτητα ανοσία, επομένως ακόμα κι αν έχουμε νοσήσει από τον ιό, θα πρέπει να εμβολιαστούμε“, είναι η επισήμανση του κ. Δημητρακόπουλου.
Η μελέτη
Στα πλαίσια της έρευνας, οι πεζοναύτες έκαναν καραντίνα στο σπίτι τους για 2 εβδομάδες και ακολούθως για άλλες 2 εβδομάδες σε ένα στρατόπεδο των ΗΠΑ.
Έκαναν επίσης εξετάσεις αντισωμάτων για να διαπιστωθεί αν κάποιος από αυτούς είχε μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 στο παρελθόν.
Στους εθελοντές έγιναν επίσης διαγνωστικές εξετάσεις με PCR για νέα λοίμωξη τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και στο τέλος της 1ης και 2ης εβδομάδας της καραντίνας.
Οι πεζοναύτες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια στα οποία υπήρχαν πληροφορίες για τα δημογραφικά στοιχεία, το ατομικό τους ιστορικό, τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα που παρουσίασαν από την COVID-19.
Οι εθελοντές που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από COVID-19 και είχαν ξανά θετικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας, απομονώθηκαν από τους υπολοίπους και έκαναν ξανά εξετάσεις.
Οι επιστήμονες συνέκριναν ακολούθως τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 ανάμεσα σε αυτούς που μολύνθηκαν ξανά με τον ιό και αυτούς που δεν μολύνθηκαν.
“Από τους συνολικά 2.346 εθελοντές που παρέμειναν στην έρευνα μέχρι το τέλος της, οι 189 είχαν ιστορικό λοίμωξης από COVID-19 στην αρχή της.
Στη διάρκεια της έρευνας εμφανίστηκαν συνολικά 1.098 περιστατικά COVID-19, εκ των οποίων τα 19 στους ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης”, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Θέλοντας να εξετάσουν γιατί ορισμένοι ασθενείς που είχαν ιστορικό λοίμωξης μολύνθηκαν ξανά με τον ιό, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην απόκριση αντισωμάτων του κάθε ασθενούς.
Όπως διαπίστωσαν, αυτοί που μολύνθηκαν ξανά με τον ιό είχαν δημιουργήσει πολύ χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων μετά την 1η λοίμωξη, σε σχέση με τους ασθενείς που δεν παρουσίασαν νέες λοιμώξεις.
Η διαφορά αυτή ήταν μάλιστα εντονότερη όταν εξετάστηκαν ειδικά τα εξουδετερωτικά αντισώματα.
Συγκεκριμένα:
-45 από τους 54 (83%) εθελοντές που δεν μολύνθηκαν ξανά με τον ιό είχαν επαρκή επίπεδα των παραπάνω αντισωμάτων, ενώ στην ομάδα των ασθενών που επαναμολύνθηκαν,
-το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 32% (6 στους 19).
Το ιικό φορτίο
Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι στους ασθενείς με ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης από COVID-19, το ιικό φορτίο ήταν σχεδόν 10 φορές χαμηλότερο σε σχέση με αυτό των ασθενών που μολύνθηκαν για πρώτη φορά με τον ιό.
Τα περισσότερα περιστατικά στην ομάδα με ιστορικό λοίμωξης ήταν:
-ασυμπτωματικά (84%),
-ενώ στην ομάδα ελέγχου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 68%.
Κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Dawn Weir, από το Navy Medical Research Center των ΗΠΑ, η έρευνα δείχνει ότι αυτοί που έχουν χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι δυνατό να μολυνθούν ξανά με τον ιό, ωστόσο συνήθως παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.
“Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης δεν είναι πάντοτε προστατευμένοι από μελλοντικές λοιμώξεις, ενώ δεν αποκλείεται να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, επομένως είναι σημαντικό να εμβολιαστούν“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.