Ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης αντιμετωπίζει τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη το υπουργείο Υγείας μεταθέτοντας για άλλη μια φορά τον εμβολιασμό τους, σε χρόνο μεταγενέστερο, παρά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία τους εντάσσει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με γνώμονα τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν για νόσηση από τον SARS-CoV-2.
” Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό κ. Άκη Σκέρτσο, ο εμβολιασμός της Ομάδας Β των ευπαθών ομάδων, στην οποία εντάσσονται και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, τελικά θα ξεκινήσει σε χρόνο μεταγενέστερο του προγραμματισθέντος και πιο συγκεκριμένα η έναρξη θα γίνει μετά από 1,5 μήνα!”, αναφέρει στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ προσθέτει:
“Σύμφωνα με τις εξαγγελίες στελεχών του υπουργείου Υγείας ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ομάδας θα ξεκινούσε μέσα στον Απρίλιο!
Από την άλλη, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, ερωτώμενος από δημοσιογράφο πρωινής ενημερωτικής εκπομπής για τον χρόνο που θα εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός, ανέφερε χαρακτηριστικά: «θα ολοκληρώσουμε και τα υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, την Ομάδα Β, και αμέσως μετά είναι ο γενικός πληθυσμός εντός Μαΐου και Ιουνίου».
Αντιφάσεις σοβαρές, σύγχυση, άγνοια και παροιμιώδης ολιγωρία του υπουργείου Υγείας απέναντι στην πολυπληθέστερη ομάδα χρονίως πασχόντων στη χώρα μας!
Τελικά, ρωτάμε κι εμείς με τη σειρά μας: «Πότε επιτέλους θα εμβολιαστούν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη;».
Πώς είναι δυνατόν, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα αναφερόταν πως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, ξαφνικά ο εμβολιασμός της Ομάδας Β, στην οποία συγκαταλέγεται και ο Σακχαρώδης Διαβήτης, να μετατίθεται στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου;
Πώς είναι δυνατόν η Πολιτεία και το υπουργείο Υγείας να αγνοούν συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας τους κινδύνους που ελλοχεύει η νόσηση από τον SARS-CoV-2 στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη;
Γίνεται πλέον ολοφάνερο ότι όλοι εμείς οι πάσχοντες από Διαβήτη είμαστε για μια ακόμη φορά αόρατοι για το υπουργείο Υγείας και η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ολιγωρία, την απουσία της απαιτούμενης πρόνοιας και την υιοθέτηση νομοθετικών διατάξεων που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας και κατ’ επέκταση και την ίδια μας τη ζωή!
Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, όταν οι μελέτες δείχνουν ότι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αντιμετωπίζουν έως και τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρής έκβασης της λοίμωξης COVID-19 και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου σε ποσοστό 60 – 100%!
Μέσα σε όλο αυτό το εκρηκτικό τοπίο το οποίο έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, η ένταξη όλων εμάς των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες, καθώς και η προτεραιοποίησή μας στον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 ουσιαστικά μένουν μόνο στα λόγια.
Το υπουργείο Υγείας, όπως αποδεικνύεται μέσα από τις αποφάσεις του, μας κατατάσσει στους τελευταίους και «καταϊδρωμένους» πολίτες που θα τύχουν του εμβολιασμού, ενώ θα έπρεπε να μας έχει δοθεί, ήδη, προτεραιότητα!
Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδείξει επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό, να ενεργήσει υπεύθυνα και να προστατέψει τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας επανακαθορίζοντας τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, που θα αποτελέσει την ασπίδα προστασίας τους έναντι του νέου κορωνοϊού και των επικίνδυνων συνεπειών του”.
–Λίγα λόγια για την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου 1997 και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF).
Εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και αριθμεί 26 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.
Κύριοι στόχοι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι αφενός η ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών τους, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού και αφετέρου η προστασία και διεκδίκηση των αυτονόητων και νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Με εκτίμηση, Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ο Πρόεδρος Χρήστος Δαραμήλας, η Γενική Γραμματέας Μαρία Τριανταφύλλου.