Δύο νέες έρευνες που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη έδειξαν ότι τα εμβόλια mRNA της COVID-19 μπορούν να περιορίσουν και τον κίνδυνο ασυμπτωματικής λοίμωξης.
Η μία από τις δύο έρευνες διεξήχθη από την Mayo Clinic και δημοσιεύτηκε σε ένα επιστημονικό περιοδικό, ενώ η δεύτερη προέρχεται από την Pfizer και τη BioNTech και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα.
Καθώς καμία από τις παραπάνω έρευνες δεν ήταν τυχαιοποιημένη, έχουν αφήσει αρκετά αναπάντητα ερωτήματα.
Η έρευνα της Mayo Clinic δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases.
Ήταν μία μελέτη παρατήρησης και εξέτασε δεδομένα από περίπου 48.000 ασυμπτωματικούς ασθενείς που έκαναν εξετάσεις για COVID-19 πριν από κάποια χειρουργική επέμβαση στα νοσοκομεία της Mayo Clinic στις πολιτείες Arizona, Minnesota και Wisconsin.
Περίπου 3.000 από τους παραπάνω ασθενείς είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2:
-είχε το 3.2% των ασθενών που δεν είχαν εμβολιαστεί, και,
-το 1.4% των ασθενών που είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση.
Μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο εμβολιασμός μειώνει κατά 65% τον κίνδυνο ασυμπτωματικής λοίμωξης.
“Καθώς το κύριο τελικό σημείο της έρευνας ήταν ο κίνδυνος θετικών εξετάσεων για τον SARS-CoV-2, από την έρευνα εξαιρέθηκαν όλοι οι ασθενείς που είχαν παρουσιάσει συμπτώματα ή είχαν ιστορικό έκθεσης σε επιβεβαιωμένο κρούσμα”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospistal.
Αρκετοί Περιορισμοί
Αν και οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η έρευνά τους βασίστηκε σε «δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο», το δείγμα που εξετάστηκε δεν ήταν αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού, καθώς αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ εμβολιάζονται κυρίως υγειονομικοί.
“Ασθενείς” στην έρευνα οι εργαζόμενοι του Mayo Clinic
“Η μέση ηλικία στις δύο ομάδες ασθενών (55 στην ομάδα των εμβολιασμένων και 47 στην ομάδα ελέγχου) δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν εργαζόμενοι του Mayo Clinic με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στην ομάδα των εμβολίων“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Οι παράγοντες για τους οποίους έγινε προσαρμογή των αποτελεσμάτων ήταν η ηλικία, το φύλο, η φυλή και η πρόσβαση στις υπηρεσίες του νοσοκομείου.
Άλλοι περιορισμοί της έρευνας ήταν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που εξετάστηκαν ήταν καυκάσιοι, κάτω των 65 ετών.
Επιπλέον, οι γιατροί δεν παρακολούθησαν την πορεία των ασθενών για να διαπιστώσουν αν οι τελευταίοι παρουσίασαν συμπτώματα αργότερα.
“Οι επιστήμονες της έρευνας αναγνώρισαν επίσης ότι το δείγμα που εξετάστηκε είχε μεν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, ωστόσο δεν έγινε προσαρμογή για τον περιορισμό των μολύνσεων από τον προστατευτικό εξοπλισμό που προφανώς φορούσαν οι εργαζόμενοι.
Παρά τα παραπάνω, όπως υποστήριξαν, η έρευνά τους ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα ποσοστά λοίμωξης από SARS-CoV-2“, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Η Pfizer Εξέτασε Δεδομένα από το Ισραήλ
Σε μία ανακοίνωση που εξέδωσαν την προηγούμενη Πέμπτη, η Pfizer και η BioNTech υποστήριξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους είναι 94% στην πρόληψη της ασυμπτωματικής λοίμωξης COVID-19.
Για τη μελέτη τους, οι 2 εταιρίες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το υπουργείο υγείας του Ισραήλ, το οποία είχαν συλλεγεί από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Μαρτίου.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εξετάστηκε τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά τη 2η δόση.
“Αν και το 94% ακούγεται εντυπωσιακό, στην ανακοίνωση δεν αναφέρθηκε ποιος ήταν ο αριθμός των ασθενών που μολύνθηκαν ή έκαναν εξετάσεις, αλλά ούτε και τα κριτήρια με τα οποία έκανε εξέταση ο κάθε ασθενής“, τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Ωστόσο, όπως υποστήριξαν οι εταιρίες, τα πλήρη αποτελέσματα θα δημοσιευτούν σύντομα σε ένα επιστημονικό περιοδικό.
Προηγούμενα δεδομένα από το Ισραήλ σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της ασυμπτωματικής λοίμωξης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine «δεν ήταν αρκετά σαφή» σύμφωνα με την Pfizer.
“Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν τα νέα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία είχαν το ίδιο τελικό σημείο με την παραπάνω έρευνα“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.