Επιδημίες

Η γύρη αυξάνει τον κίνδυνο COVID-19 ακόμα και σε ασθενείς χωρίς αλλεργίες

Η έκθεση στη γύρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης με COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Όπως υποστηρίζει η έρευνα, η σύνδεση αυτή παρατηρείται και στους ασθενείς που δεν έχουν αλλεργίες.

Πού αποδίδεται, όμως, η παραπάνω σύνδεση και ποιο ρόλο έχει παίξει η κλιματική αλλαγή στις εποχές της γύρης;

Πώς συνδέεται η γύρη με τον SARS-CoV-2

“Μία από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης είναι ότι η γύρη μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας:

Πριν μερικά χρόνια, μία έρευνα είχε δείξει ότι η γύρη μπορεί να καταστείλει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στους ιούς.

Παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των πρωτεϊνών που εκκινούν την ανοσιακή απόκριση στους αεραγωγούς, η γύρη μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του ξενιστή σε μία σειρά ιούς του αναπνευστικού συστήματος από τη γρίπη μέχρι τον SARS-CoV-2″.

Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην COVID-19.

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν πως μεταβάλλονται τα ποσοστά νέων λοιμώξεων ανάλογα με τα επίπεδα της γύρης σε 31 χώρες.

Όπως διαπίστωσαν, το 44% περίπου της διαφοροποίησης των περιστατικών COVID-19 συνδεόταν άμεσα με την έκθεση στη γύρη, καθώς και τις μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των λοιμώξεων παρουσίαζαν αύξηση 4 ημέρες μετά από μία ημέρα με υψηλά επίπεδα γύρης.

Αν δεν υπήρχε lockdown στη χώρα, τα ποσοστά νέων λοιμώξεων παρουσίαζαν αύξηση της τάξεως του 4% ανά 100 κόκκους γύρης σε ένα κυβικό μέτρο αέρα.

Στις χώρες με αυστηρό lockdown, η αύξηση αυτή ήταν 50% χαμηλότερη.

Ο αυξημένος κίνδυνος από την έκθεση στη γύρη δεν παρατηρήθηκε μόνο στους ασθενείς με αλλεργίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, σχετίζεται με την αντίδραση του οργανισμού στη γύρη ανεξαρτήτως αλλεργιών.

Μάλιστα, ακόμα και η γύρη που δεν σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις φάνηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο COVID-19“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ποια μέτρα προφύλαξης μπορούμε να λάβουμε;

-Τις ημέρες με αυξημένα επίπεδα γύρης, προσπαθήσετε να παραμείνετε στο σπίτι έτσι ώστε να περιορίσετε την έκθεσή σας στη γύρη στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.

Όταν βγείτε από το σπίτι, φοράτε πάντοτε μάσκα, καθώς τα σωματίδια της γύρης είναι πολύ μεγάλα και δεν μπορούν να τη διαπεράσουν.

-Αν φτερνίζεστε ή βήχετε προτιμήστε τη χειρουργική μάσκα.

Αν είστε ασυμπτωματικός φορέας της COVID-19, το φτέρνισμα που προκαλεί η γύρη αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλα άτομα.

Επιπλέον, τα ήπια περιστατικά της COVID-19 μπορεί να αποδοθούν λανθασμένα σε αλλεργίες.

Γιατί η εποχή της γύρης έχει πλέον μεγαλύτερη διάρκεια;

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τη γύρη με 3 τρόπους, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

Πρώτον, η εποχή της γύρης αρχίζει νωρίτερα.

Γνωρίζουμε πλέον ότι οι αλλαγές της άνοιξης ξεκινούν νωρίτερα με αποτέλεσμα να ανιχνεύονται σωματίδια της γύρης ακόμα και από τα τέλη του χειμώνα.

-Δεύτερον, η εποχή της γύρης έχει συνολικά μεγαλύτερη διάρκεια.

Την άνοιξη, η μεγαλύτερη ποσότητα της γύρης προέρχεται από τα δέντρα, το καλοκαίρι από το γρασίδι και το φθινόπωρο από το φυτό της αμβροσίας.

Και τις 3 παραπάνω εποχές, η διάρκεια έκλυσης γύρης είναι 20 ημέρες μεγαλύτερη σε σχέση με το 1990.

Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τον Ισημερινό, τόσο ταχύτερα αυξάνεται η μέση θερμοκρασία με αποτέλεσμα η εποχή της γύρης να παρατείνεται ακόμα περισσότερο“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Τρίτον, έχει αυξηθεί και η ποσότητα της γύρης.

Τα 3 παραπάνω φαινόμενα περιγράφηκαν από μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο.

Καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της γύρης, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την ευαισθησία των ανθρώπων στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι αλλαγές στην εποχή της γύρης συμβαίνουν εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Όταν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν τα δεδομένα σχετικά με τις διακυμάνσεις των επιπέδων της γύρης τα προηγούμενα χρόνια, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αυτά αυξάνονται σταδιακά εδώ και περισσότερα από 30-40 χρόνια“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Επιδημίες

30.10.2024

Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά από κρούσμα γρίπης των πτηνών Η5Ν1 στη Βουλγαρία

Η μέχρι στιγμής κλινική εικόνα στις ελληνικές πτηνοτροφικές εκτροφές δεν εμπνέει ανησυχία

19.10.2024

Χανιά: Στα 126 έφτασαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Καταγράφηκαν άλλα 59 το τελευταίο 24ωρο

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η σοβαρή λοίμωξη δεν οφείλεται σε κάποια μολυσμένη τροφή ή σε νερό αλλά σε ιό

17.10.2024

Σε ιό και όχι στο νερό οφείλεται η εξάπλωση γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη – Τα δύο χαρακτηριστικά που έχει ο νοροϊός

09.10.2024

ΗΠΑ: Ξεκινάνε έλεγχοι για νέα θανατηφόρα ασθένεια που μοιάζει με τον Έμπολα – Ποια τα συμπτώματα

18.09.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα rapid test για τον κορωνοϊό και τη γρίπη

15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

09.09.2024

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών που δεν είχε επαφή με μολυσμένο ζώο

28.08.2024

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από την εγκεφαλίτιδα ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής – Μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών

27.08.2024

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον ιό Chandipura που μεταδίδεται από τις σκνίπες – Τουλάχιστον 82 νεκροί στην Ινδία

27.08.2024

Ασθενής με Mpox περιγράφει πώς αντιμετωπίζει τη νόσο: «Είχα πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό – Δεν μπορούσα να κοιμηθώ»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2024

Μελέτη: Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ψωρίασης

Παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από ολόκληρα τρόφιμα, όπως κορεσμένα λιπαρά, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα

28.11.2024

«Έρχεται» το τέλος του καρκίνου; – Φάρμακο από χρυσό επιβραδύνει τους όγκους κατά 82%!

Στοχεύει στα καρκινικά κύτταρα με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χημειοθεραπείες

27.11.2024

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι γλυκοπατάτες – Οι πιθανές παρενέργειες

27.11.2024

Κ.Κρέι: Αποκάλυψε ότι πάσχει από το σύνδρομο MCAS – «Είμαι αλλεργική στα πάντα – Μπορώ να τρώω μόνο βρώμη»

27.11.2024

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που ανυψώνει τους γλουτούς σας χωρίς επεμβάσεις!

25.11.2024

Μελέτη: Οι βαθιές ρυτίδες γύρω από τα μάτια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμη ένδειξη άνοιας

25.11.2024

Αδυνάτισμα: Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα φάρμακα και να μην σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό

25.11.2024

Κινόα: Πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε ένα – Tα οφέλη της για την υγεία μας

23.11.2024

Οκτώ πιθανοί λόγοι που νιώθετε ότι κρυώνετε συνέχεια

23.11.2024

Άμφισσα: Νεκρό βρέφος από λάθος μαιευτήρα