Η ψυχική υγεία των Ελλήνων έχει επιβαρυνθεί σε ανησυχητικό βαθμό, με τις γυναίκες να κρατούν την “πρωτιά”.
Επίσης, η περιφέρεια έχει άγνοια για πολλά θέματα, όπως αυτά του κορωνοϊού και όχι μόνον.
Η κατάσταση, επίσης, στα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι τραγική.
Αυτά και πολλά ενδιαφέροντα από τα στοιχεία που συνέλεξε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, μέσω της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης.
Όπως αναφέρει, το 80% άγγιξε η αύξηση των κλήσεων στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης λόγω COVID-19, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021 σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2020.
–Η μέση διάρκεια των κλήσεων ήταν στα 20 λεπτά ενώ οι κλήσεις από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έφερε στην επιφάνεια την έντονη ανάγκη για σωστή ενημέρωση των ασθενών που κατοικούν εκτός της Αττικής, αναδεικνύοντας τα ελλείματα που υπήρχαν και υπάρχουν στον τομέα της υγείας και της ενημέρωσης στην περιφέρεια.
Γυναίκες το μεγαλύτερο ποσοστό που κάλεσαν την Γραμμή Βοήθειας
-Πιο συγκεκριμένα, οι εξυπηρετούμενοι ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες σε ποσοστό 90% και κατά μέσο όρο 45 ετών.
-Η τεράστια αύξηση των κλήσεων αφορούσε κυρίως ιατροφαρμακευτικά και νομικά ζητήματα.
-Αξιοσημείωτη ήταν η ψυχική επιβάρυνση του πληθυσμού.
Τα κύρια θέματα των κλήσεων ήταν τα εξής:
–43% των κλήσεων αφορούσαν αποκλειστικά θέματα ιατρικής και νομικής φροντίδας, όπως:
-η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής σε σχέση με τον ιό, -η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και η προστασία που προσφέρει στις ευπαθείς ομάδες.
Αναδείχθηκε η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ασθενείς όχι μόνο στο να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό αλλά κυρίως στο να λάβουν απαντήσεις και να ενημερωθούν τόσο για τον τρόπο όσο και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
–32% των κλήσεων σχετίζονταν με θέματα ψυχικής υγείας όπως η έντονη εκδήλωση καταθλιπτικού συναισθήματος και αγχώδους διαταραχής, βγάζοντας στην επιφάνεια αισθήματα φόβου και ανασφάλειας που ταλανίζουν εδώ και ένα έτος περίπου τον πληθυσμό
–25% των κλήσεων αφορούσε εργασιακά ζητήματα, όπως η διαδικασία συνέχισης της χορήγησης ειδικής άδειας στις πλέον παραγωγικές ηλικίες των ενδιαφερομένων (40-45 ετών).
Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης συνεχίζει την λειτουργία της
Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302) θα συνεχίσει να λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00-16:00 πραγματοποιώντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες μέσω skype ,συλλέγοντας όλα τα αιτήματα, τις ανησυχίες και τα παράπονα των ασθενών.
Τα παραπάνω υποστηρίζονται από την ομαδική ψυχοθεραπεύτρια, την κα Αγγελική Αϊβάτογλου αλλά και την ομάδα εθελοντών ψυχολόγων -ψυχοθεραπευτών που με την ευγενική συμμετοχή τους συμβάλλουν όλο αυτό το διάστημα στην υποστήριξη όλο και περισσότερων μελών του συλλόγου.
Την Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης το διάστημαΜ αρτίου 2020-Μαρτίου 2021 υποστήριξε η εταιρεία Novartis.
Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.
Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 5500 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.
Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.
H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 8 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ.
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα».
Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLAR του app StigmApp από την PAE ( PAIN ALLIANCE EUROPE) .
Είναι ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM, αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ.
Συμμετέχει σε πλήθος project σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.
Από το Οκτώβριο 2020 με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022 με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση” και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.
Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 ενώ την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter