Αυτό αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, στην οποία συγκρίθηκαν οι διασωληνώσεις των ασθενών με Covid-19:
- Ηλικίας 70 ετών και άνω, που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό πλήρους εμβολιασμού (και με τις δύο δόσεις) στη χώρα αυτή
- Ηλικίας κάτω των 50 ετών που έχουν το μικρότερο ποσοστό πλήρους εμβολιασμού
Το Ισραήλ έχει συνολικά 9 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων τα περίπου 7 εκατομμύρια θα εμβολιαστούν εναντίον του κορωνοϊού. Μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2021 είχε καταγράψει περισσότερα από 700.000 κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Περισσότεροι από 5.200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2020 άρχισε πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, με πρώτη προτεραιότητα:
- Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
- Τους υγειονομικούς
- Τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα
Ταυτοχρόνως, η ισραηλινή κυβέρνηση επέβαλε αυστηρό περιορισμό των μετακινήσεων, που άρχισε να χαλαρώνει τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, έως τις 9 Φεβρουαρίου 2021, περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια Ισραηλινοί είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση από το εμβόλιο. Ανά ηλικία τα ποσοστά πλήρους εμβολιασμού (δύο δόσεις) ήταν:
- Ηλικίες 70 ετών και πάνω: 84,3%
- 60-69 ετών: 69%
- 50-59 ετών: 50,2%
- Κάτω από 50 ετών: 9,9%
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους εξετάζοντας τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας τους. Εκτός από τους εμβολιασμούς, εξέτασαν και τις διασωληνώσεις μεταξύ 2 Οκτωβρίου 2020 και 9 Φεβρουαρίου 2021.
Όπως διαπίστωσαν, ο αριθμός των ασθενών ηλικίας 70 ετών και άνω που χρειάζονται διασωλήνωση είναι πλέον χάρη στο εμβόλιο συγκρίσιμος με εκείνον των ατόμων κάτω των 50 ετών!
Ειδικότερα, ο μέσος αριθμός των διασωληνώσεων που γινόταν καθημερινά ήταν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο:
- 15 για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών
- 84 για τις ηλικίες 70 ετών και άνω
Ωστόσο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, που άρχισαν οι εμβολιασμοί, η αναλογία των διασωληνώσεων ήταν 1 προς 5,8 στις δύο ηλικιακές ομάδες. Δηλαδή οι διασωληνώσεις στους ηλικιωμένους ήταν σχεδόν εξαπλάσιες απ’ ό,τι στα άτομα κάτω των 50 ετών.
Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όμως, η κατάσταση είχε αλλάξει άρδην. Οι διασωληνώσεις μεταξύ των ηλικιωμένων είχαν μειωθεί κατακόρυφα και η αναλογία ήταν πια 1 προς 1,9. Με άλλα λόγια, οι διασωληνώσεις στους ηλικιωμένους δεν ήταν πια ούτε διπλάσιες σε σύγκριση με εκείνες στους νεότερους ασθενείς.
Μείωση 67%
Σε απόλυτους αριθμούς, οι διασωληνώσεις στις ηλικίες άνω των 70 ετών είχαν ήδη μειωθεί κατά 67%. Αντιθέτως, στους νέους εξακολουθούσαν να αυξάνονται.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι σωτήριο. Όχι, όμως, μόνο επειδή μειώνει τις διασωληνώσεις. Αλλά και επειδή όσο λιγότερο βαριά αρρωστήσει κάποιος, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να υποστεί βαριές, ανήκεστες βλάβες στην υγεία του, τονίζουν οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, την οποία εκδίδει το αμερικανικό κέντρο λοιμώξεων (CDC).