Επιδημίες

Η επίδραση της διατροφής στην ασθένεια COVID-19

Στις 30 Ιανουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients άρθρο Ελληνικής  ερευνητικής ομάδας, που αποτελείται από τον Κ. Α. Δημόπουλο Ομότιμο Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Σ. Αντωνοπούλου, Καθηγήτρια Βιοχημείας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής  του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου  και τη Δρ Παρασκευή Ντετοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο, Προϊσταμένη του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο Μπενάκειο με τίτλο Micronutrients, phytochemicals and Mediterranean diet: A potential protective role against COVID-19 through modulation of PAF actions and metabolism”,

(Μικροθρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και μεσογειακή δίαιτα:

Πιθανός προστατευτικός ρόλος κατά της COVID-19, μέσω της επίδρασής τους στη δράση και στο μεταβολισμό του PAF).

Η Ελληνική Ομάδα ερευνητών σε συνεργασία με τον Καθηγητή Tufts της Βοστόνης Θεοχάρη Θεοχαρίδη

Η εν λόγω ομάδα, σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης Θεοχάρη Θεοχαρίδη, έκανε μια νέα προσέγγιση στο θέμα του Coronavirus 2019, που δημοσιεύτηκε στο τέλος του 2020 στα διεθνή επιστημονικά περιοδικάClinical Therapeutics και Bio Factors.

Ανέπτυξαν μια νέα θεωρία που προτείνει την εμπλοκή στην ασθένεια COVID-19, του ισχυρότατου φλεγμονώδους παράγοντα Platelet-Activating Factor (PAF)του οποίου τη δομή έχει ανακαλύψει ο Κ .Α. Δημόπουλος  το 1979 στο University of Texas at San Antonio.Mε τη θεωρία αυτή, συμπληρώνεται ο μηχανισμός εισόδου του ιού στα κύτταρα, αλλά και εξηγούνται επιπλοκές της ασθένειας COVID-19.

Το άρθρο τους στο Nutrients είναι επίκαιρο, γενικού ενδιαφέροντος και μπορεί  το ευρύ κοινό να χρησιμοποιήσει τα συμπεράσματα, χωρίς να χρειάζεται να κατανοήσει επιστημονικές λεπτομέρειες.

Σε αυτό το άρθρο, γίνεται ανασκόπηση που επικεντρώνεται στα θρεπτικά συστατικά της τροφής αλλά και της Μεσογειακής δίαιτας τα οποία είναι αναστολείς του PAF, με πιθανή αντι-COVID-19 δραστικότητα.

Συμπερασματικά, προτείνεται μια υγιεινή διατροφή, που να περιλαμβάνει όμως όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα (που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο) τα οποία περιέχουν αναστολείς του PAF.

Κάποια από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μάλιστα, προτείνονται ήδη στην βιβλιογραφία και από άλλους ερευνητές για την πιθανή ευεργετική τους δράση στην πρόληψη ή/και μείωση των επιβλαβών επιπλοκών της πανδημίας COVID-19.

Το άρθρο περιλαμβάνει και τις τρέχουσες κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται με μερικά από τα προτεινόμενα συστατικά έναντι του COVID-19.

Είναι αναμενόμενο ότι θα βοηθήσει πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση η ανάπτυξη συμπληρωμάτων διατροφής με φυσικής προέλευσης αναστολείς του PAF, σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτήν που υπάρχει στα κανονικά τρόφιμα.

Αποδοχή της θεωρίας από την διεθνή επιστημονική κοινότητα 

Η αποδοχή της παραπάνω θεωρίας από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα φαίνεται και από το γεγονός ότι οι απόψεις τής εν λόγω ερευνητικής ομάδας για τους αναστολείς του PAF, αρχίζει να βρίσκει εφαρμογή στην αντιμετώπιση της ασθένειας COVID-19.

Συγκεκριμένα, καθηγητές ιατρικής General Practice του Vrije Universiteit, Brussels, συνέταξαν σε τρεις γλώσσες ένα κείμενο με οδηγίες που προορίζεται για  τους ιατρούς τους, στο οποίο εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή προτείνουν ότι μπορεί να συγχορηγηθούν και συμπληρώματα διατροφής με φυσικά συστατικά μεταξύ των οποίων και  αναστολείς του PAF, παραθέτοντας τις παραπομπές από τις εργασίες της ομάδας.

Το επόμενο βήμα, είναι η πειραματική επιβεβαίωση ή μη, όλων αυτών, εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η εν λόγω ομάδα για τον PAF.

Επιδημίες

08.04.2025

Επιστήμονες προειδοποιούν: Θανατηφόροι ιοί «ζόμπι» από την Αρκτική μπορούν να οδηγήσουν σε νέα πανδημία!

Τι είναι οι λεγόμενοι «μικροοργανισμοί του Μαθουσάλα»

03.04.2025

Αγρίνιο: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος – Νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο στην Πάτρα

Το βρέφος είναι σε καλή κατάσταση

31.03.2025

Εμφανίστηκε άγνωστος ιός στη Ρωσία: Προκαλεί βήχα με αίμα!

27.03.2025

Πονόλαιμος και αμυγδαλίτιδα: Μπορεί να μας βοηθήσει η κατανάλωση παγωτού;

24.03.2025

ΠΟΥ: Η Ευρώπη κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς από το 1997

18.03.2025

ΗΠΑ: Πρώτο κρούσμα της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών H7N9 από το 2017

14.03.2025

H έρευνα Γερμανών ειδικών που απέδειξαν ότι ο κορονοϊός γεννήθηκε σε εργαστήριο και φρόντισαν να την εξαφανίσουν!

13.03.2025

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τη σκοτεινή εποχή της πανδημίας: Πώς ανάγκασαν τον κόσμο να γελοιοποιηθεί (βίντεο)

11.03.2025

Ειδικοί προειδοποιούν: Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται και σε γάτες

10.03.2025

Ουγγαρία: Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού μετά από μισό αιώνα – Tι είναι και πώς μεταδίδεται στα ζώα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

17.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

Αποκτήστε την τώρα μόνο με 95,90€ – Προσφορά που δε χάνεται!

17.04.2025

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά γνωστές μπάρες πρωτεΐνης – Δείτε για ποιες πρόκειται (φώτο)

Ανιχνεύτηκε η παρουσία γλουτένης ενώ επισημαίνονται ως «χωρίς γλουτένη»

17.04.2025

VIP με σοκολάτα: Ο απόλυτος συνδυασμός σοκολάτας και αφροδισιακών ουσιών που θα διεγείρει τις αισθήσεις σας!

17.04.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

17.04.2025

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την ασφαλή κατανάλωση τροφών τις ημέρες του Πάσχα – Τι να προσέχουμε

17.04.2025

9 δοκιμασμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανέβετε ψυχολογικά

16.04.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

16.04.2025

Ουρολοίμωξη: Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα και τα ποτά που πρέπει να αποφεύγετε

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

16.04.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!