Τι είναι η νόσος Καβασάκι;
Η νόσος Καβασάκι είναι σύνδρομο άγνωστης προέλευσης που οδηγεί σε πυρετό και πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Είναι μια μορφή αγγειίτιδας, όπου δημιουργείται φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα.
Ο πυρετός συνήθως διαρκεί για περισσότερες από πέντε ημέρες και είναι ανθεκτικός στα συνήθη φάρμακα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των παιδιών θα παρουσιάσει μόνο οξεία συμπτώματα χωρίς καρδιακές επιπλοκές.
Η ασθένεια έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές αρκετών χωρών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, εδώ και εβδομάδες, παρότι τα παιδιά δεν προσβάλλονται παρά ελάχιστες φορές από τις σοβαρές μορφές της Covid-19.
Μετά έναν πρώτο συναγερμό στη Βρετανία στα τέλη Απριλίου, παρόμοια κρούσματα αναφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη, την Ιταλία και την Ισπανία, αν και οι θάνατοι είναι σπάνιοι.
Πού οφείλεται αυτή η νόσος;
Να σημειωθεί πως δεν είναι κληρονομική αν και παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά. Πρόκειται για μια ασθένεια τα αίτια της οποίας παραμένουν αδιευκρίνιστα, αν και υπάρχουν υποψίες ότι λοιμογόνοι παράγοντες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα.
Μια υπερευαισθησία ή μια διαταραγμένη ανοσολογική απάντηση, η οποία πιθανώς προκαλείται από έναν λοιμώδη παράγοντα (συγκεκριμένους ιούς ή βακτήρια), μπορεί να ξεκινήσει μια φλεγμονή με αποτέλεσμα τη βλάβη των αγγείων σε ορισμένα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση.
Η σύνδεση με τον κορωνοϊό
Αρχικές υποθέσεις δείχνουν ότι αυτό το σύνδρομο πιθανόν να έχει σχέση με τη νόσο Covid-19. «Είναι καθοριστικής σημασίας να χαρακτηριστεί επακριβώς και επειγόντως αυτό το κλινικό σύνδρομο, για να κατανοήσουμε την αιτιώδη συνάφειά του και να περιγράψουμε πρωτόκολλα θεραπείας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως είναι σπάνια και ο ρόλος του νέου κορωνοϊού στην ανάπτυξη της λοίμωξης παραμένει άγνωστος, όπως υπογράμμισε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ. «Δεν ξέρουμε αν είναι ο ιός που επιτίθεται στα κύτταρα ή αν είναι η υπερβολική ανοσοαπόκριση που προκαλεί τη φλεγμονή, όπως συμβαίνει με τον πυρετό του Έμπολα».