Για την πορεία, το χρονοδιάγραμμα και τις προκλήσεις της διαδικασίας εμβολιασμού COVID-19 στην Ελλάδα και ζητήματα που ενδιαφέρουν ειδικά τους χρόνιους ασθενείς, μίλησαν ο Γεν. Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Εμβολιασμός COVID-19 και χρόνιοι ασθενείς», που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021.
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί συνολικά 200.000 πολίτες και έχουν προγραμματιστεί 650.000 ραντεβού, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που θα εισαχθούν στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα, και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των χρόνιων ασθενών, επισήμανε ότι θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα βάσει της προτεραιοποίησης που έχει υποδείξει η Εθνική Επιτροπή και σε συνάρτηση με τον απόθεμα των δόσεων.
Επίσης, σημείωσε ότι οι φροντιστές θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα αλλά σε επόμενο στάδιο, καθώς όσο υπάρχει περιορισμένος αριθμός δόσεων θα πρέπει να προηγηθούν οι ίδιοι οι χρόνιοι ασθενείς, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι των νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.500 κατοίκων θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα σε κάθε κοινότητα.
Τέλος, ανέφερε ότι η Πολιτεία θα προβεί άμεσα στη διενέργεια εμβολιασμού σε σωφρονιστικά καταστήματα και κέντρα κράτησης μεταναστών, όπου ο συγχρωτισμός απειλεί τη δημόσια υγεία.
Από την πλευρά της η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι τόσο τα εμβόλια mRNA, όσο και η τεχνολογία ζώντος στελέχους ενδείκνυνται για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, καθώς στη δεύτερη περίπτωση ο ιός είναι αδρανοποιημένος και δεν μπορεί να αναπαραχθεί.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις εμφανίστηκε καθησυχαστική, καθώς δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής, ούτε και της Οξφόρδης για το οποίο αναμένεται η έγκριση από τον E.M.A.
Σχετικά με την προτεραιοποίηση, ανέφερε ότι θα προηγηθούν άτομα με μεταμόσχευση, σε χημειοθεραπεία και σε ανοσοκαταστολή, ωστόσο σημείωσε ότι η ιεράρχηση θα επικαιροποιείται ανάλογα με τα δεδομένα, την προσέλευση των πολιτών και τη διαθεσιμότητα αποθεμάτων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της εθνικής συνομοσπονδίας των συλλόγων ασθενών για την υπεύθυνη ενημέρωση των ατόμων που ζουν με χρόνιες παθήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό COVID-19 και προσέλκυσε το ενδιαφέρον άνω των 4.000 συμμετεχόντων.