Η μετάδοση από βιζόν σε ανθρώπους υποδεικνύει πιθανή διαδρομή μετάδοσης του κορωνοϊού από ζώο σε ανθρώπους.
Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, είναι ένας ζωονοσογόνος ιός – που έχοντας ως αφετηρία κάποιο ζωικό είδος, μόλυνε και μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων.
Γνωρίζουμε ότι άνθρωποι φορείς του ιού SARS-CoV-2, μπορούν να μολύνουν άλλα ζώα, όπως οικόσιτες γάτες, νυφίτσες, χάμστερ, κουνέλια, σκύλους και τίγρεις στους ζωολογικούς κήπους.
Επιπλέον, ο ιός SARS-CoV-2 έχει ανιχνευθεί σε αιλουροειδή, βιζόν και σκύλους στη φύση.
“Σε εργασία που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο περιοδικό Science, ερευνητές προσδιόρισαν την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος (RNA) σε 16 εκμεταλλεύσεις βιζόν στη ΝΑ Ολλανδία και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές τις εκμεταλλεύσεις (όλες πρόκειται να κλείσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021), αναφέρει ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας του Α. Π . Θ., Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας:
“Προς τα τέλη Ιουνίου 2020, το 68% των εργαζομένων στις εκμεταλλεύσεις των βιζόν ήταν θετικοί για τον κορωνοϊό ή είχαν αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο ιός αρχικά μεταδόθηκε από τον άνθρωπο στα βιζόν και έκτοτε εξελίχθηκε στα ζώα, πριν από την ανίχνευσή τους στους εκτροφείς”.
Αυτά τα πρότυπα μόλυνσης ξεκίνησαν από περιπτώσεις COVID-19 με ανθρώπους μολυσμένους με ιούς που έφεραν την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη D614G.
Η μελέτη των ακολουθιών RNA
Η μελέτη των ακολουθιών RNA έδειξε ότι σημειώθηκε και μετάδοση του ιού από μινκ σε άνθρωπο, μια και άτομα που μολύνθηκαν με ιικά στελέχη, είχαν την αλληλουχία του RNA ζώων, παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία για την μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από ζώα σε ανθρώπους σε εκτροφεία βιζόν.
Μέχρι σήμερα, λοιμώξεις με τον ιό SARS-CoV-2 έχουν περιγραφεί σε εκτροφεία βιζόν σε οκτώ χώρες (Ολλανδία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ελλάδα), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων.
Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως και 3 εβδομάδες σε νωπό κρέας που διατηρείται στο ψυγείο!
Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί η πιθανή μετάδοση του ιού σε ανθρώπους από την κατανάλωση διατηρημένων στο ψυγείο ή κατεψυγμένων τροφίμων.
“Πράγματι, σε μερικές πόλεις της Κίνας εντοπίστηκαν μικρής κλίμακας κρούσματα COVID-19 που προκλήθηκαν από ιούς νωπών και μη μαγειρεμένων θαλασσινών ή χοιρινών κρεάτων.
Αποδείχθηκε μάλιστα ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει έως 3 εβδομάδες σε νωπό κρέας διατηρημένου σε ψυγείο, καθώς και στις επιφάνειες συσκευασίες τους“, αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Οι διαφωνίες των επιστημόνων
Υπήρξε έντονη επιστημονική διαφωνία σχετικά με το εάν νυχτερίδες ή παγκολίνοι, που φέρουν κορωνοϊούς (με γονιδιώματα που είναι ~ 90 έως 96% ομόλογα με το ιό SARS-CoV-2 που προσβάλει ανθρώπους, ήταν η ζωική πηγή της προέλευσης της πρώτης ανθρώπινης επιδημίας.
Εξελικτικές αναλύσεις ιογενών γονιδιωμάτων από νυχτερίδες και πανγκολίνους υποδεικνύουν ότι μάλλον έπρεπε να συμβούν περαιτέρω προσαρμογές του ιού, είτε σε ξενιστές ζώων. είτε σε ανθρώπους, πριν προκληθεί η πανδημία COVID-19.
Το βιζόν, ενδέχεται να ήταν πιθανός ξενιστής
“Επομένως, ένα είδος ζώου που έχει υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και επιτρέπει φυσική επιλογή για τον κορωνοϊό για SARS-CoV-2 το βιζόν, που ενδέχεται να ήταν ένα πιθανός ξενιστής του άμεσου προγόνου του ιού SARS-CoV-2 που μόλυνε τους ανθρώπους στην Κίνα.
Παρά την αυξημένη βιοασφάλεια, την έγκαιρη προειδοποίηση και την άμεση σφαγή των ζώων στις πληγείσες εκμεταλλεύσεις βιζόν, η μετάδοση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκμεταλλεύσεων βιζόν, με άγνωστους τρόπους μετάδοσης”, τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης, επισημαίνοντας το εξής:
“Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε εάν υπάρχει κίνδυνος από σαρκοφάγα θηλαστικά της οικογένειας των Μουστελιδών να αποτελούν πηγή/δεξαμενή για την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2″