Καθώς άρχισε ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2, όλο και περισσότεροι πολίτες θα μπορέσουν να εμβολιαστούν, ενώ λόγω της εκτεταμένης διασποράς του κορωνοϊού, αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει από τη νόσο.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν οι αναρρώσαντες θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν, αφού λογικά θα έχουν αναπτύξει κάποιου βαθμού ανοσία, έναντι του ιού SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, που βασίζονται σε πρόσφατο άρθρο των Dennis R Burton και Eric J Topol στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine (Toward superhuman SARS-CoV-2 immunity? Nature Medicine, 30/11/2020, s41591-020-01180-x) η απάντηση είναι καταφατική.
“Ειδικότερα, μια και πλέον γνωρίζουμε ότι η φυσική ανοσία που επιτυγχάνεται μετά από μια λοίμωξη με έναν ιό ή μικρόβιο δεν είναι απαραίτητα πάντοτε ισχυρότερη της ανοσίας που επιτυγχάνεται μέσω των εμβολίων για το ίδιο νόσημα, και υπάρχουν πολλά σχετικά παραδείγματα“, αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Α. Π. Θ.
Πράγματι, υπάρχουν πολλά παθογόνα για τα οποία η φυσική λοίμωξη προκαλεί ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις και εάν κάποιος επιβιώσει από αυτή τη λοίμωξη, τότε θα αναπτύξει πιο μακροχρόνια ανοσία συγκριτικά με τον αντίστοιχο εμβολιασμό. Τυπικό παράδειγμα μιας τέτοιας λοίμωξης αποτελεί η ιλαρά.
“Από την άλλη, υπάρχουν άλλοι παθογόνοι οργανισμοί για τους οποίους ο εμβολιασμός δημιουργεί ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις και αποτελεσματικότερη προστασία από αυτή που δημιουργεί η φυσική λοίμωξη“, τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας:
“Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ανθρώπινο εμβόλιο μπορεί να χαρακτηριστεί ότι προάγει την «υπερ-ανοσία» έναντι του παθογόνου.
Πιο συγκεκριμένα, ένα τέτοιο εμβόλιο προκαλεί ανοσολογικές αποκρίσεις που είναι πιο ισχυρές από αυτές που δημιουργούνται μετά από φυσική μόλυνση. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ο τέτανος”
Σχετικά με τον κορωνοϊό
-Όσον αφορά στον κορωνοϊό, η φυσική λοίμωξη ή το εμβόλιο προσφέρει μεγαλύτερη προστασία;
“Τα αρχικά αποτελέσματα από τις αναλύσεις των δύο εμβολίων τεχνολογίας mRNA έναντι του SAR-CoV-2 των εταιρειών Pfizer / BioNTech και Moderna δείχνουν ελάττωση του κινδύνου λοίμωξης περίπου κατά 95%.
Η προστασία έναντι της λοίμωξης έχει συσχετιστεί με την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων τόσο σε μελέτες με εμβόλια όσο και σε μελέτες παθητικής ανοσοποίησης μέσω μεταφοράς αντισωμάτων σε πειράματα σε ζώα“, επισημαίνει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Επιπλέον, αυτά τα εξουδετερωτικά αντισώματα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και ως προς την πρόληψη της αρχικής λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 στους ανθρώπους, γεγονός που δείχνει ότι μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην προστασία από την λοίμωξη COVID-19.
Συμπερασματικά, υπάρχει αισιοδοξία ότι η διεθνής επιστημονική προσπάθεια σε δεκάδες πλατφόρμες ανάπτυξης εμβολίων θα οδηγήσει στην παραγωγή και τελικά έγκριση εμβολίων που θα προκαλούν ισχυρές ανοσολογικές ανταποκρίσεις, ίσως και ανώτερη από αυτήν που προκαλείται μέσω φυσικής μόλυνσης και αποτελεσματική προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19.