Επιδημίες

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Οι εμβολιασμοί έπρεπε να ξεκινήσουν από την Β. Ελλάδα

Μεγάλη συμμετοχή είχε η ενημερωτική διαδικτυακή ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 με αφορμή την άφιξη των πρώτων παρτίδων εμβολίων στη χώρα μας.

Τη δράση του ΙΣΘ, στο πλαίσιο της συνεχούς και αέναης καμπάνιας #εμβολιαΖΩ εδώ και τέσσερα χρόνια, παρακολούθησαν περισσότεροι από… 1600 εγγεγραμμένοι οι οποίοι πολλοί εξ αυτών έθεσαν ερωτήματα για όλες τις παραμέτρους των εμβολιασμών.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας τόνισε ότι «σκοπός της ημερίδας ήταν να ενημερώσουν ειδικοί επιστήμονες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων και ταυτόχρονα να δώσουν απαντήσεις σε λογικές επιφυλάξεις και απορίες». Όπως επεσήμανε ολόκληρη η ημερίδα θα βρίσκεται αναρτημένη στο κανάλι του ΙΣΘ στο youtube «προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων, αλλά κι όποιος άλλος επιθυμεί έγκυρη και αξιόπιστη γνώση για τα εμβόλια, την παρασκευή, τη δράση, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους, από Ελλάδα και εξωτερικό, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και φυσικά όσους παρακολούθησαν και μάλιστα επί ώρες με ιδιαίτερη προσοχή όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της διαδικτυακής ημερίδας μας».

Αξιόπιστη ενημέρωση από… επιστήμονες

Ο κ. Νίτσας θύμισε ότι ο ΙΣΘ έχει πραγματοποιήσει ανάλογες δράσεις στο πλαίσιο του #εμβολιαΖΩ από την αρχή της πανδημίας, όπως :

(#εμβολιαΖΩ_ΜΕ_ΜΑΣΚΑ, ο ΙΣΘ στα σχολεία απαντά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για τον κορωνοιό, διανομή Μέσων Ατομικής Προστασίας σε νοσοκομειακούς και ιδιώτες γιατρούς κ.α.).

Όπως τόνισε «από χείλη ειδικών μαθαίνουμε ότι η αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι ο εμβολιασμός, κάτι που από την πρώτη στιγμή είχαμε αναδείξει με τη βοήθεια λοιμωξιολόγων-μελών του ΙΣΘ.

Η ανθρωπότητα περίμενε με αγωνία την παρασκευή των εμβολίων γεγονός στο οποίο ανταποκρίθηκε η επιστημονική κοινότητα πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες εποχές λόγω της τεχνολογίας.

Οι ελπίδες λοιπόν εναποτίθενται σήμερα στον εμβολιασμό ώστε να επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ πρόσθεσε «ότι η γρήγορη παρασκευή και διάθεση των εμβολίων, η βιοτεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιήθηκε, ο τρόπος και η αποτελεσματικότητα της αντισωματικής απάντησης του οργανισμού προκάλεσαν συζητήσεις και απορίες. Έκαναν δε ορισμένους να αντιμετωπίσουν με σκεπτικισμό τον εμβολιασμό, και δεν μιλώ για εκείνους που οποιοδήποτε επιστημονικό επιχείρημα κι αν ακούσουν δεν θα πειστούν, γιατί όπως έλεγε ο Αϊνστάιν το σύμπαν είναι πεπερασμένο εν αντιθέσει με την ανθρώπινη ανοησία, αλλά για όσους θέλουν να βεβαιωθούν για την ασφάλεια του και να ενημερωθούν για τις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

Η evidence based medicine (ιατρική που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία) πρέπει να κυριαρχεί στην καθημερινή άσκηση της επιστήμης.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι συνάδελφοι ύστερα από σχετική ενημέρωση θα κάνουν το εμβόλιο -όποιο κι αν είναι αυτό ύστερα από σχετική πιστοποίηση του από τις αρμόδιες αρχές- δείχνοντας το δρόμο στους πολίτες»

Νίτσας: Οι εμβολιασμοί έπρεπε να ξεκινήσουν από την Θεσσαλονίκη

Τέλος ο κ. Νίτσας διατύπωσε την ένσταση του ΙΣΘ στα γεωγραφικά κριτήρια της πολιτείας επισημαίνοντας ότι  «ο εμβολιασμός θα έπρεπε να ξεκινήσει από τις περισσότερο δοκιμαζόμενες και πληγείσες περιοχές της χώρας, δηλαδή από τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα».

Ο σύλλογος είχε στείλει δε, εδώ και καιρό, το σχετικό αίτημα και εγγράφως στο υπουργείο υγείας.

Ποιοι συμμετείχαν στην ημερίδα

Οι ομιλητές στην εκδήλωση του ΙΣΘ ήταν: Γεωργία Γκιούλα – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας, Κέντρο Αναφοράς Β. Ελλάδος, Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ με θέμα «Γενικά χαρακτηριστικά́ του ιού SARS- COV2 και η ανοσολογία της COVID-19 λοίμωξης». Εμμανουήλ Δερμιτζάκης Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Δ/ντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) με θέμα «Βιοτεχνολογία των εμβολίων RNA και άλλων».

Εμμανουήλ Ροηλίδης – Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Διευθυντής Γ ́ Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με θέμα «Προτεραιοποίηση εμβολιασμού COVID-19 στην Ελλάδα».

Γιώργος Παπαζήσης Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ με θέμα «Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια εμβολίου SARS-COV2». Και τέλος Συμεών Μεταλλίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Α.Π.Θ. Α ́Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ με θέμα «Αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολιασμού SARS-COV2»

Το δε προεδρείο ήταν οι: Θεόδωρος Δαρδαβέσης -Καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. Ιωάννης Κιουμής – Καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας, Διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ, Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» και Μαρία Χατζηδημητρίου – Γεν. Γραμματέας ΙΣΘ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Πλαστικός Χειρουργός Dr Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος τόνισε τα πολλά θετικά -όπως είπε- των εμβολίων ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα καθώς και στον κυρίαρχο ρόλο των γιατρών στην ενημέρωση για την εγγύηση και την ασφάλεια τους.

Ελάχιστα τα προβλήματα σε σχέση με το όφελος

Όλοι οι ομιλητές στις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους παρέθεσαν επιστημονικά στοιχεία βασιζόμενα σε έρευνες και σχετική βιβλιογραφία, επισημαίνοντας ότι οι επιπλοκές είναι «τοπικού χαρακτήρα» και οι όποιες αλλεργικές αντιδράσεις είναι λίγες και αντιμετωπίσιμες.

Όπως είπαν «απέναντι σε σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες πρέπει να αντιπαραβάλουμε τη νόσηση από κορονοϊό με τις καταστροφικές επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει».

Στην ημερίδα αναφέρθηκε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 4.200.000 άνθρωποι σε επτά χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα κ.α.) χωρίς να παρατηρηθούν σημαντικές επιπλοκές.

Επίσης δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα των γιατρών σχετικά με λεπτομέρειες που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες ασθενών (ανοσοκατασταλμένων, καρκινοπαθών, εγκύων και πολιτών που νόσησαν ήδη) και διευκρινίστηκε με σαφήνεια  το πως επιτεύχθηκε η γρήγορη και αποτελεσματική παραγωγή των εμβολίων καθώς και ο ακριβής τρόπος δράσης τους.

Επιδημίες

30.10.2024

Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά από κρούσμα γρίπης των πτηνών Η5Ν1 στη Βουλγαρία

Η μέχρι στιγμής κλινική εικόνα στις ελληνικές πτηνοτροφικές εκτροφές δεν εμπνέει ανησυχία

19.10.2024

Χανιά: Στα 126 έφτασαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Καταγράφηκαν άλλα 59 το τελευταίο 24ωρο

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η σοβαρή λοίμωξη δεν οφείλεται σε κάποια μολυσμένη τροφή ή σε νερό αλλά σε ιό

17.10.2024

Σε ιό και όχι στο νερό οφείλεται η εξάπλωση γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη – Τα δύο χαρακτηριστικά που έχει ο νοροϊός

09.10.2024

ΗΠΑ: Ξεκινάνε έλεγχοι για νέα θανατηφόρα ασθένεια που μοιάζει με τον Έμπολα – Ποια τα συμπτώματα

18.09.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα rapid test για τον κορωνοϊό και τη γρίπη

15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

09.09.2024

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών που δεν είχε επαφή με μολυσμένο ζώο

28.08.2024

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από την εγκεφαλίτιδα ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής – Μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών

27.08.2024

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον ιό Chandipura που μεταδίδεται από τις σκνίπες – Τουλάχιστον 82 νεκροί στην Ινδία

27.08.2024

Ασθενής με Mpox περιγράφει πώς αντιμετωπίζει τη νόσο: «Είχα πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό – Δεν μπορούσα να κοιμηθώ»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

29.11.2024

Black Friday στο prodeals.gr: Ασύγκριτες προσφορές σε φριτέζες, σκούπες, laptops, ατμοκαθαριστές & συσκευές θέρμανσης!

Η ευκαιρία της χρονιάς: Τεχνολογία και άνεση στο σπίτι με απίστευτες τιμές – Προλάβετε πριν εξαντληθούν!

28.11.2024

Μελέτη: Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ψωρίασης

Παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από ολόκληρα τρόφιμα, όπως κορεσμένα λιπαρά, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα

28.11.2024

«Έρχεται» το τέλος του καρκίνου; – Φάρμακο από χρυσό επιβραδύνει τους όγκους κατά 82%!

27.11.2024

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι γλυκοπατάτες – Οι πιθανές παρενέργειες

27.11.2024

Κ.Κρέι: Αποκάλυψε ότι πάσχει από το σύνδρομο MCAS – «Είμαι αλλεργική στα πάντα – Μπορώ να τρώω μόνο βρώμη»

27.11.2024

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που ανυψώνει τους γλουτούς σας χωρίς επεμβάσεις!

25.11.2024

Μελέτη: Οι βαθιές ρυτίδες γύρω από τα μάτια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμη ένδειξη άνοιας

25.11.2024

Αδυνάτισμα: Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα φάρμακα και να μην σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό

25.11.2024

Κινόα: Πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε ένα – Tα οφέλη της για την υγεία μας

23.11.2024

Οκτώ πιθανοί λόγοι που νιώθετε ότι κρυώνετε συνέχεια