Ελλείψει περιοριστικών μέτρων, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν περιορίζουν αποτελεσματικά τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.
Παράλληλα, η εξάπλωση του κορωνοϊού αυξάνεται, όταν μειώνονται τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).
Οι εποχιακές αλλαγές στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αλλάξουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά όχι τόσο, όσο η κοινωνική αποστασιοποίηση.
Σε δύο άρθρα αναφέρονται μελέτες, σε ότι αφορά την επίδραση μετεωρολογικών και κλιματικών μεταβλητών στην πανδημία COVID-19, μέσα από τη συνδυαστική ανάλυση δεκάδων ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα αναφορικά με την επίδραση των μετεωρολογικών και κλιματικών μεταβλητών στη νόσο COVID-19 είναι αντικρουόμενα.
Συγκεκριμένα, αν και οι περισσότερες μελέτες εντόπισαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, η διάρκεια της ηλιοφάνειας και η αύξηση των επιπέδων των υπεριωδών ακτίνων, οδηγεί στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19, οι εποχιακές αλλαγές μπορεί να αλλάξουν την εξάπλωση του COVID, αλλά όχι τόσο όσο η κοινωνική αποστασιοποίηση.
Στην πραγματικότητα διαπιστώθηκε ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν πολύ ισχυρότερη επίδραση στην πορεία της πανδημίας σε σχέση με τις μετεωρολογικές ή κλιματικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να εξηγήσουν μόνο το 18% της διακύμανσης των περιστατικών COVID-19.
Άλλες σημαντικές παράμετροι που βρέθηκαν να σχετίζονται με τη μετάδοση του ιού ήταν, τα επίπεδα της ανθρώπινης κινητικότητας και η συγκέντρωση πληθυσμιακών ομάδων στις μεγάλες πόλεις.
Τα παραπάνω συμπεράσματα επιβεβαιώνονται από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2020, σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες στο βόρειο ημισφαίριο.