Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό είναι ιδιαίτερα υψηλός σε νοσοκομεία και γηροκομεία, επειδή μολυσμένοι και υγιείς άνθρωποι μένουν στο ίδιο χώρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω “αόρατων” αερολυμάτων-μικροσωματιδίων, ακόμη και σε αποστάσεις αρκετών μέτρων, όταν δεν υπάρχει καλός αερισμός.
Μολύνσεις COVID-19 έχουν ήδη αναφερθεί σε πολλά γηροκομεία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία.
Η ενδοοικογενειακή μετάδοση, επίσης, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στην εξάπλωση του ιού στη Σαξονία, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.
Απαιτούνται ποικίλα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε νοσοκομεία, γηροκομεία, αλλά και σπίτια.
Υπάρχει ανάγκη παροχής κατάλληλης στρατηγικής για την προστασία των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη από την αερομεταφερόμενη μετάδοση του κορωνοϊού SARS-Cov-2.
Διεθνείς ερευνητική ομάδα συνιστά ότι απαιτείται περισσότερη προσοχή στην ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους σε τέτοιες εγκαταστάσεις και περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού.
Προς τούτο προτείνει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές.
Τα υποδεικνυόμενα μέτρα περιλαμβάνουν:
– ύπαρξη κατάλληλου μηχανικού συστήματος εξαερισμού που θα επιτυγχάνει τακτικό εξαερισμό του χώρου, έλεγχο της κατανάλωσης φρέσκου αέρα μέσω της παρακολούθησης του CO2
– χρήση νεφελοποιητών/υγραντήρων για να διατηρείται η σχετική υγρασία στο 40% έως 60% σε εσωτερικούς χώρους
-Συνιστούν, επίσης να αποφεύγετε η χρήση απολυμαντικών υπεροξειδίου του υδρογόνου στους εσωτερικούς χώρους.
–Συσκευές απολύμανσης υπεριωδών ακτίνων (UV-C) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πολύ συχνά, αν και είναι γνωστό ότι καταστρέφουν τον ιό SARS-CoV-2, γιατί αυξάνουν τελικά τις συγκεντρώσεις του όζοντος σε εσωτερικούς χώρους.
Εάν, παρόλα αυτά, είναι αδύνατον να αεριστεί επαρκώς ο χώρος, συνιστάται η χρήση φορητών φίλτρων αέρα.