Επιδημίες

Η αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών την περίοδο της πανδημίας

Η αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών την περίοδο της πανδημίας
AddThis Website Tools

Η προσοχή σε όλο τον κόσμο επικεντρώθηκε στους ασθενείς με την νόσο του κορωνοϊού, ανταποκριτές πρώτης γραμμής μεταδίδουν αριθμούς θανάτων, οδηγώντας σε όλο και περισσότερες ανάγκες Εντατικών Μονάδων και αναπνευστήρων.

Με αποτέλεσμα, οι περιθωριοποιημένοι πληθυσμοί να παραβλέπονται εύκολα, όπως ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια,  που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ιατρικές συννοσηρότητες που τους προδιαθέτουν σε COVID-19 και των οποίων η ψυχιατρική κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί λόγω μόλυνσης από COVID-19.

Αυτά αναφέρονται σε άρθρο του JAMA  American Medical Assοciation, όπου και επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Οι σοβαρές ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, είναι χρόνιες παθήσεις που συχνά χρειάζονται θεραπεία συντήρησης για την πρόληψη της υποτροπής και της νοσηλείας.

Ωστόσο, στην πανδημία COVID-19, πολλές ιατρικές διαδικασίες έχουν μειωθεί, οδηγώντας στην παγκόσμια πρόκληση της εξισορρόπησης της παροχής ιατρικών πόρων. 

Για παράδειγμα, η Κίνα  έχει μειώσει τη λειτουργία των Κέντρων εγκεφαλικού επεισοδίου, λόγω του φόβου για διασταυρούμενη μόλυνση στο νοσοκομείο και της έλλειψης έμπειρων εμπειρογνωμόνων περί φροντίδας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορεί να είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων πληθυσμών που έχουν προσβληθεί από την πανδημία COVID-19. 

Μεταξύ άλλων παραγόντων που δυσανάλογα μειονεκτούν οι ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια είναι ο στιγματισμός,  λιγότερη παροχή σωματικής υγειονομικής περίθαλψης, χαμηλό εισόδημα νοικοκυριού, χειρότεροι παράγοντες τρόπου ζωής, αστάθεια κατοικίας και μικρά κοινωνικά δίκτυα.

Κυρώσεις, όπως κλείδωμα, παροχή χωρίς επαφή και καραντίνα, μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω το άγχος και ψυχική ασθένεια σε αυτόν τον πληθυσμό.

Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την καραντίνα που σχετίζονται με καταστροφές ανέφεραν αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα, όπως συμπτώματα μετατραυματικού στρες, σύγχυση και θυμό.

Οι στρεσογόνοι παράγοντες περιλάμβαναν μεγαλύτερη διάρκεια καραντίνας, φόβους μόλυνσης, απογοήτευση, πλήξη, ανεπαρκείς προμήθειες, ανεπαρκείς πληροφορίες, οικονομική απώλεια και στίγμα.

 Τα άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, ο αριθμός των επαφών εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών ασθενών με σοβαρή ψυχική ασθένεια έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, με αναμενόμενες αυξήσεις στη συνέχεια.

Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη πρόσβασης σε τακτικές ψυχοκοινωνικές θεραπείες και, στη συνέχεια, μειωμένη τήρηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχιατρικής επιδείνωσης, συμπεριλαμβανομένης της οξείας διέγερσης, της ψύχωσης, της μανίας ή της σοβαρής κατάθλιψης.

Οι ταλαιπωρημένοι ασθενείς επιβαρύνουν επιπλέον τους φροντιστές, τους συνομηλίκους και τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Οι ακόλουθες στρατηγικές διαχείρισης προτείνονται για τη βελτίωση της φροντίδας και της έκβασης των ασθενών με σοβαρή ψυχική ασθένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19:

Ψυχοεκπαίδευση και πληροφορίες

Οι δομές του συστήματος ψυχικής υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να διατηρηθούν ώστε να παρέχουν τις απαραίτητες ψυχοκοινωνικές θεραπείες.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ενεργά για τον τρόπο αποφυγής και πού / πότε να λάβουν βοήθεια για τη μόλυνση COVID-19 και την ψυχική τους ασθένεια.

Αδιάλειπτη φροντίδα

Στο περιπατητικό περιβάλλον, απαιτούνται φυσικά (όχι κοινωνικά) μέτρα απόστασης και διάχυσης πυκνότητας, συμπεριλαμβανομένης της απόστασης εκτός των ωρών και των δωματίων αναμονής και των βραδινών – Σαββατοκύριακων ραντεβού για τη στέγαση καθυστερημένων ασθενών ή ασθενών με υψηλό κίνδυνο  COVID-19.

Οι ασθενείς που έχουν COVID-19 (και στενές επαφές) πρέπει γρήγορα να ενημερώνονται, να εκπαιδεύονται και να απομονωθούν, να είναι σε καραντίνα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ψυχικής υγείας τους.

Επιπλέον, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν προληπτικά την αυτοκτονία, καθώς ο φόβος, η κοινωνική απομόνωση και η οικονομική αβεβαιότητα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη και αυτοκτονία.

Όταν η προσωπική επαφή είναι περιορισμένη, η τηλεϊατρική πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σε ρυθμίσεις εξωτερικών ασθενών, μπορεί να προσφερθεί ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Προστασία του ψυχιατρικού προσωπικού

Η πρόληψη είναι καλύτερη για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Το προσωπικό που θεραπεύει ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια και το COVID-19 πρέπει να είναι εξοπλισμένο με προστατευτικά ρούχα, συμπεριλαμβανομένων μάσκες.

Για την προστασία άλλων ασθενών και του νοσοκομειακού προσωπικού από λοίμωξη, οι ασθενείς θα πρέπει όποτε είναι δυνατόν να απομονωθούν, π.χ. σε ειδική μονάδα, και να συμβουλεύονται να φορούν προστατευτικές μάσκες.

Στις Προκλήσεις της Ψυχοφαρμακολογικής Θεραπείας αναφέρονται μεταξύ άλλων:

-Για να διατηρηθεί η συνεχής θεραπεία εξωτερικών ασθενών, οι συνταγές μπορούν να μετατραπούν σε διανομή αλληλογραφίας.

-Επιπλέον, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης.

 Οι εν λόγω απαιτήσεις χαλαρή παρακολούθησης, θα μπορούσε να ισχύει και για καρδιομεταβολικές και επιπέδων λιθίου παρακολούθησης, ειδικά σε ασθενείς που λαμβάνουν σταθερή φαρμακευτική αγωγή και σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή υποβοηθούμενη θεραπείες για τις διαταραχές χρήσης ουσιών, όπως η μεθαδόνη.

Εάν απαιτείται επείγουσα φαρμακευτική αγωγή λόγω διέγερσης, η ταχεία ηρεμιστική θα πρέπει να είναι ο στόχος της θεραπείας. 

Τα παρεντερικά αντιψυχωσικά και οι βενζοδιαζεπίνες συνιστώνται συχνά για ταχεία ηρεμία. 

Ωστόσο, η αναπνευστική και καρδιαγγειακή ασφάλεια απαιτεί προσοχή κατά τη θεραπεία ψυχιατρικών ασθενών με θετικό COVID-19 που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, πνευμονίας και ανάγκη για υποβοηθούμενο αερισμό.

Επομένως, τα εισπνεόμενα φάρμακα, όπως η εισπνεόμενη λοξεπίνη, δεν συνιστώνται επειδή αυτά τα φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν την αναπνευστική λειτουργία.

Όλες οι βενζοδιαζεπίνες μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστική καταστολή, κάτι που είναι πιο πιθανό με την παρεντερική χορήγηση.

Το ίδιο ισχύει και για αντιψυχωσικά στόματος και βραχείας δράσης ενδομυϊκή ολανζαπίνη, χαμηλής-ισχύος πρώτης γενιάς, όπως η χλωροπρομαζίνη, και καταπραϋντικών αντιισταμινικών, η οποία είναι ο λόγος για τις βενζοδιαζεπίνες και τα αντιψυχωσικά χαμηλής δραστικότητας θα πρέπει να αποφεύγεται και να αντενδείκνυνται σε περιπτώσεις με πιο σοβαρή αναπνευστική δυσλειτουργία.

Όταν λαμβάνονται υπόψη οι βενζοδιαζεπίνες, προτιμώνται βραχύτεροι παράγοντες ημιζωής (π.χ. ετιζολάμη, οξαζεπάμη ή λοραζεπάμη). 

Οι φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων-φαρμάκων μεταξύ ψυχιατρικών και σωματικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του COVID-19 απαιτούν προσοχή, όπως η πιθανή ανάγκη προσωρινής μείωσης των δόσεων φαρμάκων κατά τη διάρκεια σοβαρής ιατρικής ασθένειας.

Περαιτέρω, το παραλήρημα μπορεί να προκύψει από αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων ή σοβαρής μόλυνσης από COVID-19.

Οι συστάσεις θεραπείας περιλαμβάνουν αντιψυχωσικά με χαμηλή / καθόλου αντιχολινεργική δράση και περιοριστική χρήση βενζοδιαζεπινών που εξαρτώνται από τον υποκείμενο λόγο για το παραλήρημα.

Συμπεράσματα

Πολλά ιδρύματα και συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μείωσαν τις συνήθεις ιατρικές διαδικασίες και επέβαλαν  στο μη απαραίτητο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι, ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.

Η προκύπτουσα ανισορροπία της ρουτίνας ιατρικής περίθαλψης πιθανόν να έχει μειονεκτήματα ήδη περιθωριοποιημένων ασθενών, όπως εκείνοι με σοβαρή ψυχική ασθένεια, για τους οποίους η συνεχής φροντίδα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της επιτυχίας της θεραπείας και τη μείωση του κινδύνου έκτακτης ανάγκης.

Μια φοβισμένη δεύτερη, πανδημία ψυχικής υγείας πρέπει να αποφεύγεται.

Για εξωτερικούς ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε προσωπική φροντίδα, συνιστάται τηλεδιάσκεψη -τηλεδιάσκεψη, με παράδοση φαρμάκων μέσω φαρμακείων παραγγελίας.

Τα διαστήματα παρακολούθησης για την κλοζαπίνη, το λίθιο και τις συνήθεις καρδιαγγειακές παραμέτρους πρέπει να παραταθούν σε σταθερούς ασθενείς.

Για ασθενείς με έντονη διέγερση με COVID-19, η ταχεία ηρεμιστική είναι μια επαρκής αρχή θεραπείας, μειώνοντας τους κινδύνους μετάδοσης ή απόκτησης της λοίμωξης και πιθανής βλάβης στον εαυτό ή στους άλλους. 

Η ψυχοφαρμακολογική θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ανεπιθύμητες ενέργειες των συνήθως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων και πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων.

Πρέπει να αποφεύγονται εισπνεόμενα αντιψυχωσικά, ενέσιμα από του στόματος και βραχείας δράσης ολανζαπίνη και ζιπρασιδόνη, καθώς και αντιψυχωσικά πρώτης γενιάς χαμηλής ισχύος, καταπραϋντικά αντιισταμινικά και βενζοδιαζεπίνες.

Η χρήση βενζοδιαζεπινών θα πρέπει να περιορίζεται και να παρακολουθείται αυστηρά.

Εάν είναι δυνατόν, οι ψυχικά ασθενείς με COVID-19 πρέπει να είναι απομονωμένοι και το προσωπικό να προστατεύεται επαρκώς.

JAMA American Medical Assοciation

Επιδημίες

08.04.2025

Επιστήμονες προειδοποιούν: Θανατηφόροι ιοί «ζόμπι» από την Αρκτική μπορούν να οδηγήσουν σε νέα πανδημία!

Τι είναι οι λεγόμενοι «μικροοργανισμοί του Μαθουσάλα»

03.04.2025

Αγρίνιο: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος – Νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο στην Πάτρα

Το βρέφος είναι σε καλή κατάσταση

31.03.2025

Εμφανίστηκε άγνωστος ιός στη Ρωσία: Προκαλεί βήχα με αίμα!

27.03.2025

Πονόλαιμος και αμυγδαλίτιδα: Μπορεί να μας βοηθήσει η κατανάλωση παγωτού;

24.03.2025

ΠΟΥ: Η Ευρώπη κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς από το 1997

18.03.2025

ΗΠΑ: Πρώτο κρούσμα της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών H7N9 από το 2017

14.03.2025

H έρευνα Γερμανών ειδικών που απέδειξαν ότι ο κορονοϊός γεννήθηκε σε εργαστήριο και φρόντισαν να την εξαφανίσουν!

13.03.2025

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τη σκοτεινή εποχή της πανδημίας: Πώς ανάγκασαν τον κόσμο να γελοιοποιηθεί (βίντεο)

11.03.2025

Ειδικοί προειδοποιούν: Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται και σε γάτες

10.03.2025

Ουγγαρία: Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού μετά από μισό αιώνα – Tι είναι και πώς μεταδίδεται στα ζώα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

15.04.2025

Αυτή είναι η τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά

Εμφανίζονται όταν τα απόβλητα στο αίμα σχηματίζουν πέτρες που συγκεντρώνονται στα νεφρά

15.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Ανακαλύψτε τη δύναμη της S-CURVE, για σφιχτούς, καλοσχηματισμένους γλουτούς με φυσική λάμψη και απαλότητα – χωρίς νυστέρι!

15.04.2025

Αυτός είναι ο ξηρός καρπός που μπορεί να ρίξει το σάκχαρο μέσα σε 90 λεπτά

15.04.2025

Η Μεγάλη Εβδομάδα, η νηστεία και ο ρόλος της Θρησκείας στη ζωή του ανθρώπου

15.04.2025

«Γενετική καταστροφή» στην Ολλανδία: Δεκάδες δότες σπέρματος απέκτησαν μέχρι και 75 παιδιά ο καθένας!

15.04.2025

Τελικά τι ισχύει; – Μπορούμε να κόψουμε το μέρος με τη μούχλα και να φάμε το υπόλοιπο;

15.04.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

15.04.2025

Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

15.04.2025

Προειδοποίηση για πλαστά Ozempic για τον διαβήτη: Η ανακοίνωση της εταιρείας

15.04.2025

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ ενόψει του Πάσχα – Τι να προσέχουμε με τα αρνιά και τα αυγά