Οι περισσότεροι άνθρωποι που νόσησαν αποκτούν ισχυρή και επίμονη απόκριση αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που δεν μειώνεται γρήγορα.
Η φυσική ανοσία μετά από ανάρρωση φαίνεται να διαρκεί τουλάχιστον 8 μήνες. Ασθενείς που νοσηλεύθηκαν από COVID-19 έχουν μεγαλύτερους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2: αποτελέσματα Ελληνικής Μελέτης σε συνεργασία με το National Cancer Institute των ΗΠΑ.
Ομάδα ερευνητών, από την Ιατρική Σχολή Icahn της Νέας Υόρκης, διερεύνησε μια από τις πιο σοβαρές ερωτήσεις σχετικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού και της ασθένειας COVID-19:
–αν τα άτομα που μολύνθηκαν ή νόσησαν παράγουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και πόσο διαρκούν μετά από μια πρωτογενή λοίμωξη;
Διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των ατόμων που είχαν μολυνθεί και παρουσιάσει ήπια έως μέτρια COVID-19 είχαν μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων που είναι σχετικά σταθερή για τουλάχιστον 5-6 μήνες.
Επιπλέον, άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα, που ανάρρωσαν, παρουσίασαν ισχυρότερη παραγωγή αντισωμάτων.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αυτή η απόκριση αντισωμάτων συσχετίζεται με την ικανότητα του σώματος να εξουδετερώσει (να σκοτώσει) το ιό SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19.
Σε άλλο δημοσίευμα (https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2020.11.21.20236117v2) διαπιστώθηκε ότι ένα μήνα μετά την λοίμωξη, όλοι οι ασθενείς είχαν αντισώματα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2.
Οχτώ μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, αυτά τα αντισώματα ήταν ακόμη ισχυρά στην καταπολέμηση του ιού.
Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών φαίνεται πλέον ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, αν εκτεθεί ξανά σε αυτόν.
Τα πραγματικά καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι που μολύνονται, υπάρχει μικρή πιθανότητα να αρρωστήσουν ξανά για τουλάχιστον τους επόμενους 8 μήνες.
Μερικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι ο εμβολιασμός θα παράγει ισχυρά και επίμονα αντισώματα.
Μέχρι σήμερα έχει τεκμηριωθεί η ύπαρξη αντισωμάτων μέχρι 90 ημέρες.
Παρόμοια δεδομένα από την Ελλάδα, έγιναν προσφάτως δεκτά για δημοσίευση στο διεθνές ελβετικό ιατρικό περιοδικό Microorganisms (https://www.mdpi.com/2076-2607/8/12/1885).
Σε αυτή την πρωτοποριακή μελέτη, εξετάσθηκαν 259 άτομα που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη COVID-19 για να συμμετάσχουν στη δωρεά πλάσματος για τους ασθενείς που νοσούν τώρα από κορωνοϊό.
Αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν σε 229 (88%) άτομα.
Τα ποσοστά των ασθενών που είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού ήταν 56% για τους ασυμπτωματικούς, 82% για τους ασθενείς που είχαν συμπτώματα αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και 91% για τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν.
Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν είχαν πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού σε σχέση με αυτούς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.
Η μελέτη αυτή έγινε εφικτή με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων επιστημόνων από διάφορα ελληνικά κέντρα καθώς και από το NCI των ΗΠΑ.
Ειδικότερα η συλλογή των δειγμάτων για τη μελέτη των αντισωμάτων και η εργαστηριακή τους ανίχνευση έγινε στα παρακάτω κέντρα (με τους αντίστοιχους ερευνητές):
- Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» (Ε. Τέρπος, Ε. Κορομπόκη, Ι. Χαριτάκη, Θ. Σεργεντάνης, Ι. Ντάνασης-Σταθόπουλος, Τ. Μπαγκρατούνη Θ. Δημόπουλος)
- Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» (Μ. Πολίτου)
- Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Μπουχλά, Σ. Παπαγεωργίου και Σ. Τσιόδρας)
- Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Μ. Παγώνη, Σ. Σαριδάκης, Χ. Γιατρά και Α. Κοτανίδου)
- Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών (Α. Σπυριδωνίδης, Γ. Παναγιωτακόπουλος)
- Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Α. Πεφάνης και Κ. Συρίγος)
- Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή και Δ. Μοσχανδρέου)
- Ινστιτούτο Παστέρ (Α. Μεντής και Σ. Λαμπροπούλου)
- Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Κ. Σταμούλης)
- Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Λ. Αλεξόπουλος)
- Τμήμα Ρετροϊών NCI ΗΠΑ (B.K. Felber, Δ. Στέλλας, M. Rosati, J. Bear, X. Hu και Γ. Παυλάκης)
Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής του Α. Π. Θ.