Η υπερμετάδοση του κορωνοϊού απασχολεί τους επιστήμονες, οι οποίοι αναζητούν το “κλειδί” της μεταδοτικότητας.
Έρευνες γίνονται σε όλες τις χώρες, για τους λόγους που έχουν μολυνθεί οι πολίτες της κάθε χώρας, αλλά και, εκατομμύρια άνθρωποι στον Πλανήτη.
Έρευνα στην Αυστρία:
Οι περισσότερες μολύνσεις στην Αυστρία πιθανότατα αφορούσαν τη μετάδοση τουλάχιστον 1000 ιών μεταξύ ατόμων, υποδηλώνοντας ότι η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας μπορεί να είναι αποτελεσματικά ακόμη και όταν δεν μπορούν να αποτρέψουν πλήρως την εξάπλωση όλων των ιογενών σωματιδίων.
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από την Αυστρία οι σύγχρονες τεχνικές προσδιορισμού της αλληλουχίας του γονιδιώματος (RNA) του κορωνοϊού υποστηρίζουν την επιδημιολογική ανίχνευση επαφών και προσφέρουν πληροφορίες υψηλής ανάλυσης για την τρέχουσα πανδημία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συμβάντα υπερμετάδοσης συνέβαλαν σημαντικά στην ευρεία μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 τόσο στη χώρα τους, όσο και πέρα από τα σύνορά της χώρας τους.
Άλλα συμπεράσματα.
Α) Η Αυστρία βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη και έχει ισχυρή χειμερινή τουριστική σεζόν, η οποία την τοποθετεί ως δυνητικό κόμβο μετάδοσης του ιού στην Ευρώπη στις αρχές του 2020.
Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (Φεβρουάριος έως Μάιος), οι χειμερινοί τουρίστες στην Αυστρία μπορεί να ήταν υπεύθυνοι έως και το ήμισυ των εισαγόμενων περιπτώσεων στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.
Β) Οι περισσότεροι ασθενείς εμφάνισαν μικρό αριθμό σταθερών μεταλλάξεων χαμηλής συχνότητας με λίγες μόνο περιπτώσεις που εμφάνισαν μεγαλύτερη μεταβλητότητα.
Αυτές οι διαφορές μπορεί να αντικατοπτρίζουν την επίδραση των εγγενών παραγόντων του ξενιστή/ανθρώπου, όπως η ανοσοαπόκριση ή η συνολική υγεία και εξωγενείς παράγοντες όπως διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπείας.
Οι μεταλλάξεις χαμηλής συχνότητας σταθεροποιούνται σε τοπικά σμήνη και μετά εξαπλώνονται σε διάφορες χώρες, όπως συνέβη με το σύμπλεγμα υπερμετάδοσης στην περιοχή του Τιρόλο.
Γ) Αναλύοντας επιδημιολογικά ζεύγη μολυσματικών ασθενών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο 1.000 σωματίδια του ιού SARS-CoV-2 μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, που είναι μεγαλύτερος από άλλες εκτιμήσεις για ιούς, όπως η γρίπη Α.
Δ) Η μελέτη δείχνει ότι η μείωση του ιικού φορτίου των μολυσμένων ατόμων με ένα συνδυασμό μέτρων όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η επαρκής ανταλλαγή αέρα εσωτερικού χώρου θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο τόσο στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού όσο και ενδεχομένως ακόμη και στην πορεία της ασθένειας.