Μια πρωτεΐνη του κορωνοϊού, ήταν το “κρυφό σημείο” του, όμως εντοπίστηκε από την επιστημονική κοινότητα, δίνοντας ελπίδες για το μέλλον.
Η αναστολή της λειτουργίας της πρωτεΐνης PLpro του κορωνοϊού SARS-CoV-2 παρεμποδίζει την εξάπλωσή του, ενώ ταυτόχρονα προάγει την αντι-ιική ανοσία.
Δηλαδή, οι επιστήμονες εντόπισαν την Αχίλλειο πτέρνα του ιού SARS-CoV-2!
Σε περίπτωση μόλυνσης, ο ιός SARS-CoV-2 πρέπει να ξεπεράσει διάφορους αμυντικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένης της μη ειδικής ή έμφυτης ανοσολογικής άμυνας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα μολυσμένα σωματικά κύτταρά μας απελευθερώνουν τις ιντερφερόνες τύπου 1.
Αυτές προσελκύουν ειδικά φυσικά κύτταρα, τα οποία σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ιός SARS-CoV-2 είναι τόσο επιτυχής – και επομένως επικίνδυνος – είναι ότι μπορεί και καταστέλλει τη μη ειδική ανοσοαπόκριση του ανθρώπου.
Επιπλέον, επιτρέπει στο ανθρώπινο κύτταρο να παράγει την ιική πρωτεΐνη PLpro (πρωτεάση που μοιάζει με παπαΐνη).
Η πρωτεΐνη PLpro έχει δύο λειτουργίες: παίζει ρόλο στην ωρίμανση και την απελευθέρωση νέων ιογενών σωματιδίων και καταστέλλει την ανάπτυξη ιντερφερονών τύπου 1.
Ειδικότερα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Goethe και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης ανακάλυψε ότι η χρησιμοποίηση της χημικής ένωσης GRL-0617, που είναι μη ομοιοπολικός αναστολέας της πρωτεΐνης PLpro είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας της πρωτεΐνης PLpro.
Επιπλέον, όταν γινόταν παρεμπόδιση της λειτουργίας της πρωτεΐνης PLpro, η παραγωγή ιών αναστελλόταν και η έμφυτη ανοσοαπόκριση των ανθρώπινων κυττάρων ενισχυόταν ταυτόχρονα.
Η φαρμακολογική δηλαδή αναστολή αυτού του ιικού ενζύμου όχι μόνο εμποδίζει την αντιγραφή του ιού αλλά επίσης ενισχύει την αντι-ιική ανοσοαπόκριση ταυτόχρονα.
Πρόκειται για μια πολύ ελπιδοφόρα θεραπευτική στρατηγική διπλού χτυπήματος κατά του COVID-19.
Οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται εντατικά, γι αυτήν τη θεραπευτική προσέγγιση.
Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.