Υποσύνολο (20%) ασθενών με Covid-19 που αναρρώνουν γρήγορα, διαπιστώθηκε ότι διατηρούν ή αυξάνουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα για αρκετούς μήνες
Επιπλέον, τα άτομα αυτά έχουν βραχύτερη διάρκεια κλινικών συμπτωμάτων.
Πόσο διαρκεί η ανοσία;
Ένα από τα πιεστικά ερωτήματα σχετικά με τη νόσο COVID-19 είναι το ακόλουθο: Πόσο διαρκεί η ανοσία;
Ένας βασικός δείκτης ανοσίας είναι η παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων ειδικών για τον κορωνοϊό. Προς τούτο, ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος και κύτταρα από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19.
Διαπίστωσαν ότι ενώ τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού μειώθηκαν στα περισσότερα άτομα σε μια περίοδο 3-4 μηνών μετά την ανάρρωση, ένα υποσύνολο (~20%) ασθενών είχε σταθερό αριθμό ή αυξημένο αριθμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων (σε σχέση με την αρχική φάση δημηγορίας/παραγωγής τους) κατά του κορωνοϊού αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση με σημαντικές επιπτώσεις στην ανοσία και την υγεία τους.
Τα άτομα με μακράς διάρκειας «εξουδετερωτικά» αντισώματα (π.χ. ανοσοσφαιρίνες-G = IgG) είχαν μια βραχύτερη διάρκεια κλινικών συμπτωμάτων, υποδηλώνοντας ότι ορισμένα άτομα που αναρρώνουν από το COVID-19 γρηγορότερα μπορεί να προκαλούν μια πιο αποτελεσματική και ανθεκτική ανοσοαπόκριση στον ιό.
Μάλιστα τα άτομα με τα μακράς διαρκείας εξουδετερωτικά αντισώματα είχαν μεγαλύτερη παραγωγή Τ-κυττάρων μνήμης και Β κυττάρων, δύο τύπους ανοσοκυττάρων που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανοσολογική μνήμη και ανοσία/προστασία από μολύνσεις από ιούς.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Cell.