Ασθένειες

Νέα μελέτη για την άνοια αμφισβητεί την επίδραση της διατροφής στη μνήμη

Οι διατροφικές συνήθειες στη μέση ηλικία δεν επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας αργότερα στη ζωή, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία, αντικρούοντας τα ευρήματα προγενέστερων μελετών που είχαν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή ενδέχεται να δρα προστατευτικά.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ως η πιο ωφέλιμη για την υγεία. Κατ’ επανάληψιν έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, καρκίνου και πολλών άλλων δεινών. Γι’ αυτό τον λόγο διερευνάται και ο ρόλος της ως πιθανού μέσου προστασίας από την άνοια.

«Οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες είχαν αντικρουόμενα ευρήματα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Isabelle Glans, από το Πανεπιστήμιο Lund. «Η δική μας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σχετίζεται η διατροφή με την άνοια. Ωστόσο δεν βρήκε να παρέχει κάποιο όφελος στους συγκεκριμένους συμμετέχοντες, οι οποίοι ήσαν νεότεροι απ’ ό,τι εκείνοι στις προγενέστερες».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 28.025 εθελοντές, μέσης ηλικίας 58 ετών. Οι έξι στους δέκα ήταν γυναίκες.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη διατροφή τους με τρεις τρόπους:

  • Με λεπτομερές ημερολόγιο που έπρεπε να τηρήσουν οι συμμετέχοντες για μία εβδομάδα
  • Με αναλυτικό ερωτηματολόγιο διατροφής
  • Με συνέντευξη διαρκείας 1 ώρας

Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από άνοια. Εν τούτοις, έως το τέλος περιόδου παρακολουθήσεως σχεδόν 20 ετών, οι 1.943 εξ αυτών είχαν διαγνωστεί με άνοια (είτε νόσο Αλτσχάιμερ, είτε αγγειακή άνοια).

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο πιστά τηρούσαν οι εθελοντές δύο διατροφικά προγράμματα:

  • Μία συμβατική διατροφή, με αρκετές φυτικές ίνες (κυρίως φρούτα, λαχανικά) και πολύ κόκκινο κρέας
  • Τη μεσογειακή διατροφή, με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών (λαχανικά, όσπρια, φρούτα), υγιεινά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο) και χαμηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή δεν επηρέαζε τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο η Dr. Glans τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί το εύρημα αυτό.

«Η διατροφή από μόνη της ίσως δεν ασκεί αρκετά ισχυρή επίδραση στη μνήμη και την σκέψη. Είναι όμως πιθανό να αποτελεί έναν παράγοντα μεταξύ άλλων, που επηρεάζουν την πορεία της νοητικής λειτουργίας», σχολίασε ο Dr. Nils Peters, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία. «Οι διατροφικές παρεμβάσεις εξακολουθούν να είναι σημαντικές μαζί με άλλα μέτρα, για να ελεγχθούν οι παράγοντες κινδύνου για άνοια».

Ασθένειες

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη πλέον πιστεύουν ότι μπορούν να σωθούν από την επάρατη νόσο

12.12.2024

Τομή στην ιατρική επιστήμη – Για πρώτη φορά έγινε επιτυχώς μεταμόσχευση «παλλόμενης» καρδιάς

Η συγκεκριμένη μεταμόσχευση έλαβε χώρα σε περιοχή της βόρειας Ιταλίας

11.12.2024

Διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 28 ετών – Αποκαλύπτει τα έξι συμπτώματα που αμέλησε

10.12.2024

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

09.12.2024

Χαμηλά ουδετερόφιλα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες – Τα φυσιολογικά επίπεδα

09.12.2024

Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες όταν διαλέγουν εσώρουχα – Τι έδειξε έρευνα

09.12.2024

Κονγκό: Ο ΠΟΥ αποκάλυψε τις κατηγορίες ανθρώπων που προσβάλλει κυρίως η νέα θανατηφόρα ασθένεια

03.12.2024

Κονγκό: Άγνωστη ασθένεια κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους – Τα συμπτώματα που εμφάνισαν

25.11.2024

Μελέτη: Οι βαθιές ρυτίδες γύρω από τα μάτια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμη ένδειξη άνοιας

12.11.2024

Thrift shopping: Τι κίνδυνοι υπάρχουν για την υγεία από τα μεταχειρισμένα ρούχα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε