Το να λαχταρούμε κάποιες στιγμές κάτι αλμυρό, είναι μάλλον σύνηθες, παρά σπάνιο. Αυτή η επιθυμία εμφανίζεται συχνότερα όταν κινούμαστε και όταν είμαστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, καθώς οι υδατάνθρακες, το λίπος και η ζάχαρη παράγουν μια ηρεμιστική επίδραση στον οργανισμό.
Εάν επιθυμείτε ξαφνικά αλμυρά τρόφιμα, θα μπορούσε να είναι ένδειξη της νόσου του Addison
Εάν αντιμετωπίζετε μια ξαφνική, επίμονη και υπερβολική επιθυμία για αλάτι, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της νόσου του Addison. Επίσης γνωστή ως ανεπάρκεια των επινεφριδίων, η νόσος του Addison συμβαίνει όταν ο οργανισμός, ειδικά τα επινεφρίδια στους νεφρούς σας, δεν μπορεί να παράγει αρκετές ποσότητες από τις ορμόνες κορτιζόλη και αλδοστερόνη.
Υπάρχουν δύο αιτίες της νόσου του Addison: πρωτοπαθής και δευτερογενής ανεπάρκεια επινεφριδίων.
- Η πρωτογενής ανεπάρκεια των επινεφριδίων εμφανίζεται όταν το εξωτερικό στρώμα (ο φλοιός) των επινεφριδίων έχει υποστεί βλάβη.
- Η δευτερογενής ανεπάρκεια των επινεφριδίων προκαλείται από την υπόφυση που παράγει πολύ λίγη από την αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη (adrenocorticotropic hormone, ή ACTH), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διέγερση του επινεφριδιακού φλοιού για την παραγωγή βασικών ορμονών.
Νόσος του Addison: Άλλα πιθανά συμπτώματα
Η έντονη επιθυμία για κάτι αλμυρό δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα της νόσου του Addison. Μπορεί επίσης να έχετε:
- κόπωση
- απώλεια βάρους
- υπερχρωματισμό
- χαμηλή αρτηριακή πίεση
- χαμηλό σάκχαρο
- γαστρεντερικά συμπτώματα
- κοιλιακό άλγος
- μυϊκό ή αρθρικό πόνο
- ευερεθιστότητα
- κατάθλιψη
- Οι γυναίκες μπορούν επίσης να έχουν τριχόπτωση και σεξουαλική δυσλειτουργία
Τα συμπτώματα της πρωτογενούς και δευτερογενούς ανεπάρκειας των επινεφριδίων είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια. Ωστόσο, όσοι έχουν δευτερογενή ανεπάρκεια επινεφριδίων δεν θα εμφανίσουν υπερχρωματισμό και είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρή αφυδάτωση ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, αλλά είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.
Νόσος του Addison: Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
Η ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης αυτοάνοσης νόσου είναι παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Addison. Όμως τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1 φαίνεται να διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο. Μια μελέτη του 2019, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Addison είναι πάνω από 10 φορές υψηλότερος σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το να έχει κανείς:
- καρκίνο
- χρόνια λοίμωξη (π.χ. φυματίωση)
- χειρουργική επέμβαση όπου αφαιρέθηκε οποιοδήποτε μέρος των επινεφριδίων
Νόσος του Addison: Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο
Τα άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα, όπως αραιωτικά αίματος ή στεροειδή, μπορεί επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο του Addison. Τα στεροειδή φάρμακα μπορεί να συνταγογραφούνται για πολλούς λόγους και σε πολλές διαφορετικές μορφές, όπως:
- δερματικές αλοιφές
- οφθαλμικές σταγόνες
- ρινικά σπρέι
- εισπνευστήρες (π.χ. για άσθμα)
- ενέσεις
- χάπια για άσθμα, κολπικές λοιμώξεις, πόνο, λύκο και φλεγμονή
«Η έκθεση σε αυτά τα στεροειδή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια των επινεφριδίων, επειδή καταστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να φτιάξει τις δικές του ορμόνες», λέει η δρ. Elizabeth McAninch, ενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. «Δεν λέω να μην τα πάρετε, αλλά επιβεβαιώστε με τον γιατρό σας εάν χρειάζεται και γιατί είναι απαραίτητο«, πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης ότι ακόμη και τα χωρίς συνταγή στεροειδή καταστέλλουν την παραγωγή ορμονών. Αλλά θα πρέπει να παίρνετε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να σας προκαλέσει νόσο του Addison.
Το να αφήσετε τη νόσο του Addison χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες
Αν και η κόπωση, ο στομαχόπονος, ή ξαφνική επιθυμία για αλάτι, μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, είναι σημάδια που πρέπει να μην αγνοήσετε. Αν η νόσος του Addison αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε οξεία επινεφριδιακή ανεπάρκεια. Αυτή είναι μια κατάσταση-σοκ για τον οργανισμό, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Δυστυχώς η διάγνωση της νόσου του Addison είναι δύσκολη, διότι εξελίσσεται αργά, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα συχνά να αγνοούνται μέχρι να γίνουν πολύ σοβαρά και να φτάσει στο επίπεδο μια τέτοιας κατάστασης σοκ.
“Η θεραπεία είναι σχετικά απλή, αλλά η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη, διότι μπορεί να αλληλεπικαλύπτεται με πολλά άλλα πράγματα”, δήλωσε ο δρ. Patrick Cody, γιατρός επείγουσας ιατρικής στο Norman Regional Health System στην Οκλαχόμα.
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως:
- σοβαρή αδυναμία
- σύγχυση
- πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή των ποδιών
- σοβαρό κοιλιακό άλγος
- έμετο
- διάρροια
- χαμηλή αρτηριακή πίεση
αναζητήστε επείγουσα ιατρική θεραπεία, καθώς όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια οξείας επινεφριδιακής ανεπάρκειας.