Μην ξεχνάτε όμως ότι τώρα είναι και η εποχή των καλοκαιρινών ιώσεων, οπότε πρέπει να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι!
Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι και τι προκαλούν;
Οι εντεροιοί (Coxsackievirus, Echovirus, Enterovirus) είναι οι πιο συχνοί ιοί που μπορεί να χαλάσουν τη διάθεση των μικρών μας φίλων. Οι οιοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν: – υψηλό πυρετό χωρίς άλλα συμπτώματα – ρινίτιδα, πόνο στο λαιμό με μειωμένη όρεξη, βήχα – διάρροιες και εμέτους (γαστρεντερίτιδα) – τη νόσο των χεριών-ποδιών-στόματος (Hand-Foot-Mouth disease), όπου το παιδί παρουσιάζει εξάνθημα με φυσαλίδες ή έλκη στις παλάμες, τα πέλματα, μέσα και γύρω από το στόμα, στον κορμό και ίσως στην περιγεννητική περιοχή – πυρετό με πόνο στο λαιμό και φυσαλίδες μέσα στο στόμα (ερπητική κυνάγχη). – λιγότερο συχνά, άσηπτη μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα, που εκδηλώνονται με πυρετό, επίμονη κεφαλαλγία, εμέτους, πεσμένη διάθεση ή και έντονο εκνευρισμό του παιδιού.
Αυτά τα συμπτώματα θα σας οδηγήσουν άμεσα στον παιδίατρο. Ο αδενοιός είναι ένας άλλος ιός αυτής της εποχής, που μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, βήχα, ρινίτιδα, πόνο στο λαιμό, διάρροιες, εμέτους και επιπεφυκίτιδα.
Πώς μεταδίδονται αυτοί οι ιοί και πώς μπορώ να τους αποφύγω;
Μεταδίδονται με τα σταγονίδια από το βήχα και το φτέρνισμα, με τα μολυσμένα αντικείμενα και τα άπλυτα χέρια. Φροντίζετε λοιπόν να πλένετε καλά τα χεράκια των παιδιών μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό, να αποφεύγετε την επαφή με άρρωστα παιδάκια και να μην μοιράζεστε τα παιχνίδια και τα αντικείμενά τους.
Τι κάνω εάν αρρωστήσει το παιδάκι μου;
Προσπαθείτε να ανακουφίσετε το μικρούλι σας όπως μπορείτε για τις 2-5 ημέρες που θα ακολουθήσουν! Θυμηθείτε καταρχήν να το έχετε ντυμένο ελαφρά, καθώς ο πυρετός μέσα στη ζέστη είναι ανυπόφορος! Τα αντιπυρετικά/αναλγητικά (Depon, Ponstan, Gantil, Algofren) θα ανακουφίσουν από τον πυρετό και τον πόνο από το λαιμό. Οι πλύσεις της μυτούλας με φυσιολογικό ορό θα βοηθήσουν με το μπούκωμα της μύτης. Εάν κάνει εμέτους και διάρροιες: αμέσως μετά από έμετο, αποφύγετε να δώσετε οτιδήποτε για 2-3 ώρες και μετά προσφέρετε νεράκι λίγο λίγο και κατόπιν περισσότερο.
Συνεχίζετε με άφθονα υγρά ή ηλεκτρολυτικά διαλύματα (Almora, Risolyte) και ελαφρά διατροφή. Προτιμείστε σκέτες σούπες, φρυγανιά, βραστά και ψητά, όχι σάλτσες, όχι λιπαρά. Από φρούτα δοκιμάστε μόνο μπανάνα και μήλο. Καλή ιδέα είναι λίγη γρανίτα ή και τα ζελέ, που είναι δροσερά, μαλακά και τα παιδάκια τα απολαμβάνουν! Μέχρι το μικρούλι σας να αισθανθεί καλύτερα και να υποχωρήσει ο πυρετός, θα είναι καλό να παραμείνει σπίτι και να αποφύγει την επαφή με άλλα παιδάκια.
Προσοχή όμως! Εάν, τα συμπτώματα του μικρού σας, είναι έντονα ή παρατείνονται παρά τις προσπάθειές σας, θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια του παιδιάτρου.