Ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Parkinson, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.
Μάλιστα, οι διαβητικοί ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα από τη νόσο του Parkinson, καθώς και ταχύτερη επιδείνωση σε σχέση με τους ασθενείς που δεν πάσχουν από διαβήτη.
Όπως διαπίστωσε η συστηματική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Parkinson’s Disease, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είχαν 34% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο του Pakrinson, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον, οι ασθενείς που έπασχαν και από τις δύο νόσους είχαν χειρότερα σκορ στην κλίμακα Unified Parkinson’s Disease Rating Scale (UPDRS), καθώς και στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, από τα αποτελέσματά τους φαίνεται ότι ο σακχαρώδης διαβήτης επάγει το νευροεκφυλισμό.
Αναπάντητα ερωτήματα
Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που υποστηρίζει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο διαβήτη και τη νόσο του Parkinson.
Ωστόσο, έρευνες που εξέτασαν περιστατικά κατέληξαν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα, ενώ και άλλες συστηματικές μελέτες δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τη σύνδεση αυτή.
Στην παρούσα συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα αρκετών ερευνών από βάσεις δεδομένων όπως η MEDLINE/PubMed, Cochrane CENTRAL και Scopus.
Προκειμένου μία έρευνα να συμπεριληφθεί στην ανάλυση θα πρέπει να είχε δεδομένα για τα ποσοστά των διαβητικών στους ασθενείς με νόσο του Parkinson, και τη συχνότητα της νόσου του Parkinson σε ασθενείς με και χωρίς διαβήτη.
Θα έπρεπε επίσης να έχει ανάλυση του φαινοτύπου της νόσου του Parkinson στους ασθενείς, καθώς και πληροφορίες για την πορεία της νόσου σε κάθε ασθενή.
Από ένα σύνολο 3.829 ερευνών, οι επιστήμονες εξέτασαν τελικά 90 έρευνες και τελικά κατέληξαν σε 43 τις οποίες χρησιμοποίησαν για την ανάλυσή τους.
Η ποιότητα των ερευνών ήταν μέτρια ή καλή.
Προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό των διαβητικών στους ασθενείς με νόσο του Parkinson, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 21 έρευνες με 11.396 εθελοντές.
Από αυτές διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των διαβητικών στους ασθενείς με νόσο του Parkinson είναι περίπου:
-10.02%,
-ποσοστό παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε στο γενικό πληθυσμό το 2019 (9.3%).
Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης 12 πληθυσμιακές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 17.797.221 ασθενείς προκειμένου να προσδιορίσουν τον κίνδυνο νόσου του Parkinson στους ασθενείς με διαβήτη.
Από την ανάλυση αυτή διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2:
-έχουν 34% αυξημένο κίνδυνο νόσου του Parkinson.
Η σύνδεση ανάμεσα στο διαβήτη και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson εξετάστηκε από 10 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 603 ασθενείς και με τις δύο νόσους.
Οι διαβητικοί είχαν χειρότερους δείκτες της νόσου του Parkinson σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ενώ και οι επιδόσεις τους στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών ήταν χειρότερες.
Άγνωστος ο μηχανισμός της σύνδεσης
Ο μηχανισμός σύνδεσης ανάμεσα στο διαβήτη και τη νόσο του Parkinson δεν είναι ακόμα σαφής, ωστόσο οι επιστήμονες διατύπωσαν κάποιες θεωρίες.
«Η αντίσταση στην ινσουλίνη, η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων, το οξειδωτικό στρες και η έκφραση της α-συνουκλεΐνης είναι παράγοντες που στο σύνολό τους μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία του νευροεκφυλισμού», αναφέρουν στη μελέτη τους.
Καθώς η παρούσα ανάλυση παρατήρησε επίσης έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών στους ασθενείς με διαβήτη και νόσο του Parkinson, οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν και τις γνωστικές λειτουργίες στους ασθενείς τους.
Υποστήριξαν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες οι οποίες θα προσδιορίσουν καλύτερα τον κλινικό φαινότυπο των ασθενών με διαβήτη και νόσο του Parkinson.
Θα πρέπει να εξερευνηθεί επίσης ο ρόλος των αντιδιαβητικών φαρμάκων στην πορεία της νόσου του Parkinson.
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στους περιορισμούς της μελέτης τους.
Για παράδειγμα, στις περισσότερες έρευνες που εξετάστηκαν, οι επιστήμονες είχαν βασίσει τη διάγνωση της νόσου του Parkinson και του διαβήτη τύπου 2 σε δεδομένα από το ιατρικό ιστορικό των ασθενών και ερωτηματολόγια.