Η πανδημία της COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο.
Αυτοί που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι, μάλιστα, οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging.
Η έρευνα διεξήχθη στον Καναδά και διαπίστωσε ότι το 43% των ενηλίκων άνω των 50 ετών παρουσίασαν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης στην αρχή της πανδημίας, ενώ αργότερα τα συμπτώματα αυτά παρουσίασαν επιδείνωση.
Η μοναξιά ήταν ο παράγοντας που συνδέθηκε ισχυρότερα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατάθλιψης, ενώ σύνδεση παρατηρήθηκε και για άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τις έντονες αντιπαραθέσεις στο περιβάλλον της οικογενείας.
«Η πανδημία της COVID-19 έχει επηρεάσει περισσότερο τους ηλικιωμένους και ιδιαίτερα αυτούς που δεν έχουν μεγάλο κοινωνικό κύκλο», αναφέρει η μελέτη.
Εξετάζοντας δεδομένα από την Canadian Longitudinal Study on Aging, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτοί που έμεναν μόνοι τους, καθώς και αυτοί που είχαν κακή κοινωνική και οικονομική κατάσταση, ήταν αυτοί που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιδείνωση της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η έρευνα εξέτασε ουσιαστικά πως σχετίζονται διάφοροι παράγοντες, όπως:
-το εισόδημα και,
-η κοινωνικότητα, με τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Παράγοντες που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο ήταν:
- Η μοναξιά
- Οι διαμάχες στο οικογενειακό περιβάλλον
- Η φροντίδα ενός ατόμου στο στενό περιβάλλον
Οι γυναίκες είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας συγκριτικά με τους άνδρες.
Συνολικά, η έρευνα παρατήρησε ότι οι ηλικιωμένοι είχαν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας συγκριτικά με το διάστημα πριν την εμφάνιση του ιού.
Στα χαμηλότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα η αύξηση αυτή ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι οι αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας παραμένουν και μπορεί να επιδεινωθούν μακροπρόθεσμα.
Κατά συνέπεια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα», καταλήγει η μελέτη.