Τα κονδυλώματα είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που οφείλεται σε στελέχη του ιού HPV, το οποίο δεν κάνει διακρίσεις στα φύλα, προσβάλλοντας, εξίσου, τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες.
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων Human Papillomaviruses (HPV), που προκαλεί τη συγκεκριμένη πάθηση, βρίσκει «δίοδο», μέσω μικρών αμυχών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους.
Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής τους
Ως κύριοι παράγοντες για τη μετάδοση του ιού θεωρούνται:
-η σεξουαλική συμπεριφορά,
-η ηλικία στην οποία ξεκίνησαν οι σεξουαλικές επαφές,
-ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων,
-η χρήση ή όχι προφυλακτικού,
-η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών,
-το κάπνισμα,
-άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η διατροφή, κ. α.
Ο ιός προσβάλλει, συνήθως, άτομα νεαρής ηλικίας.
“Τα ποσοστά αυξάνονται συνεχώς, με τα στατιστικά στοιχεία να αποδεικνύουν ότι άνω του 60% των γυναικών είναι θετικές στον ιό, μόλις 3 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.
Παράλληλα, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο 65% των σεξουαλικά, ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά την διάρκεια της ζωής τους“, αναφέρει ο κ. Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Κατά την εμφάνισή τους, λαμβάνουν διάφορες μορφές.
-Μπορεί να μοιάζουν σαν ελιές του δέρματος,
-να σχηματίζουν πλάκες,
-να είναι διαφανή, κόκκινα ή έντονα καφέ.
Δεν προκαλούν ιδιαίτερα ενοχλήματα, παρά μία αίσθηση φαγούρας ή ελαφρού καψίματος.
Στη γυναίκα εντοπίζονται, κυρίως, στην περιοχή του αιδοίου και του πρωκτού καθώς και στις μηρογεννητικές πτυχές.
Στους άντρες αντίστοιχα στην περιοχή του πέους, στους όρχεις, στις μηρογεννητικές πτυχές και στην περιοχή του πρωκτού.
“Για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής τους στην περιοχή του πρωκτού, έχουν ενοχοποιηθεί για ανάπτυξη καρκινώματος του πρωκτού“, αναφέρει ο κ. Ξιάρχος.
Τρόποι διάγνωσης:
Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι με την πρώτη ενόχληση πρέπει να επισκεφθούμε τον εξειδικευμένο ιατρό.
Αυτό θα μας εξασφαλίσει την ορθή διάγνωση, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να πάσχουμε από κάποια άλλη πάθηση, η οποία μοιάζει με αυτήν και να παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα.
“Η εξέταση των περιοχών, εκτός από τον κλασικό τρόπο, μπορεί να διενεργηθεί και με τη μέθοδο της ψηφιακής απεικόνισης των δερματικών αλλοιώσεων, αναγνωρίζοντας έτσι και τις αρχόμενες βλάβες, μη επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό, την εξάπλωση και περαιτέρω ταλαιπωρία του ασθενούς”, επισημαίνει ο κ. Ξάρχος.
Πως αντιμετωπίζονται και ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;
Η αντιμετώπιση του ιού των κονδυλωμάτων εξαρτάται τόσο από την έκτασή τους όσο και από την περιοχή στην οποία εμφανίζονται.
“Αυτός είναι και ο λόγος θα πρέπει να υπάρχει μία ολοκληρωμένη διαδικασία αναφορικά με τη διάγνωση, το ιστορικό, τη φυσιολογία του ασθενούς, κλπ. ώστε ο εξειδικευμένος χειρουργός, να προτείνει την καλύτερη λύση για την κάθε περίπτωση“, εξηγεί ο κ. Ξιάρχος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας προσφέρει στον πάσχοντα, λύσεις ανώδυνες, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο και με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, όπως αυτές με τη χρήση laser ή RF.
Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης θεραπείας είναι πολλαπλά και κυρίως ότι είναι ανώδυνη και αναίμακτη, καθώς η δέσμη του laser εφαρμόζεται στοχευμένα στην πάσχουσα περιοχή, όπου έχει εφαρμοστεί τοπική αναισθησία.
Ο ιός παραμένει στον οργανισμό για πάντα
Θα πρέπει, όμως πάντα να έχουμε κατά νου, ότι η θεραπεία των κονδυλωμάτων αφορά στην εξάλειψη των συμπτωμάτων, καθώς ο ιός παραμένει στον οργανισμό εφ’ όρου ζωής.
“Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφασίζουν για την επιλογή του θεράποντα ιατρού, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως την εμπειρία, το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, τις οργανωμένες δομές και κυρίως, την εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.
Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού”, επισημαίνει ο κ. Ξιάρχος.