-Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από Oστεοαρθρίτιδα, ενώ τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από αυτή.
-Η Oστεοαρθρίτιδα σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου όπως το υπερβολικό βάρος, η γενετική προδιάθεση και η γήρανση.
Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook.
“Η Οστεοαρθρίτιδα , που είναι μια κοινή πάθηση σε ηλικιωμένους, είναι μια προοδευτική τοπική εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων που προσβάλλει μία ή πολλαπλές αρθρώσεις (συνήθως, τα χέρια, τα ισχία, τη σπονδυλική στήλη και τα γόνατα) και σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου όπως:
- το υπερβολικό βάρος / παχυσαρκία,
- το ιστορικό τραυματισμού στις αρθρώσεις ή η χειρουργική επέμβαση,
- η γενετική προδιάθεση και
- η γήρανση
Η Οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι επώδυνη και να προκαλεί κόπωση, καθιστώντας δύσκολη την έναρξη ή τη διατήρηση της κανονικής σωματικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, τα άτομα με αυτήν την πάθηση πρέπει να έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα:
- για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως των καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη τύπου 2,
- να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και,
- να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.
Οι απλές σωματικές δραστηριότητες, η δομημένη άσκηση, η διαχείριση του Σωματικού Βάρους η Αυτοδιαχείριση και εκπαίδευση αυτών των ασθενών μαζί με την πρόληψη των πτώσεων και τραυματισμών είναι βασικές μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις για την διαχείριση της Οστεοαρθρίτιδας», ,ανέφερε ο κ. Δημήτρης Βασμαρής, Φυσικοθεραπευτής, Συντονιστής Ε.Τ. Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας Π.Σ.Φ
«Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την επίδραση που έχει η Οστεοαρθρίτιδα στην καθημερινότητα, θα πρέπει να κατανοήσουμε ποιες είναι οι αρθρώσεις που προσβάλλονται περισσότερο και ποια είναι τα άτομα που είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από αυτή» τόνισε ο κ. Γεώργιος Σούλης, Γηρίατρος, Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης Ερρίκος Ντυνάν, Β’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Έρευνας της Γήρανσης, προσθέτοντας:
Η πιο συχνή εκτόπιση αφορά τα γόνατα και τα χέρια
«Η πιο συχνή εντόπιση σε όλες τις ηλικίες αφορά τα γόνατα και ακολούθως τα χέρια, ιδιαίτερα στις ηλικίες < 60 ετών και στις γυναίκες, ενώ με την πρόοδο της ηλικίας, αυξάνει η πιθανότητα να εμφανιστεί Οστεοαρθρίτιδα στα ισχία.
Αυξημένο κίνδυνο έχουν τα υπέρβαρα άτομα
Αυξημένο κίνδυνο για Οστεοαρθρίτιδα έχουν επίσης τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και τα άτομα χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, λόγω της μεγαλύτερης επίπτωσης της παχυσαρκίας και της φύσης της εργασίας αυτής της ομάδας του πληθυσμού που τις περισσότερες φορές απαιτεί καταπόνηση των αρθρώσεων”.
Το “προφίλ” των ατόμων που πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα
Τα άτομα που πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν και κάποιο άλλο ή περισσότερα συνυπάρχοντα νοσήματα.
Άρα το άτομο που πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας, γυναίκα, παχύσαρκο ή υπέρβαρο, φτωχότερο και με πολλαπλή νοσηρότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφορά αποκλειστικά αυτά τα άτομα.
–Συνήθως δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τα σκαλιά, να πλυθεί, να εργαστεί, να ντυθεί, να σηκωθεί από το κρεββάτι.
–Πολύ συχνά τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα:
-δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν και να ανταποκριθούν στις εργασιακές τους υποχρεώσεις,
-αναγκάζονται συχνά να παίρνουν αναρρωτικές άδειες,
-έχουν αίσθημα μειωμένης αυτοπεποίθησης στην εργασία τους,
αναγκάζονται να πάρουν πρόωρη συνταξιοδότηση ή,
-να παρατήσουν την εργασία τους.
“Το άτομο που έχει οστεοαρθρίτιδα ανησυχεί ότι η κατάσταση του θα επηρεάσει την κινητικότητα του, την ικανότητα του να αθλείται και να απολαμβάνει την καθημερινότητα του, την ανεξαρτησία του και την ψυχική του ισορροπία» κατέληξε ο κ. Σούλης.
Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.
Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 5500 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά από αυτοάνοσα νοσήματα.
Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά. Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.
H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 9 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ.
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM, αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLDLU PUSFEDERATION (Παγκόσμιου Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ.
Συμμετέχει σε πλήθος project σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.
Από το Οκτώβριο 2020 με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EuropeanAgencyforSafetyandHealthatWork, EU–OSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022 με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση” και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.
Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 ενώ την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram&twitter