Το άσθμα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που προκαλεί στένωση των βρόγχων, δηλαδή των αεραγωγών, και προκαλεί έντονα συμπτώματα, συνηθέστερα βήχα, δυσκολία στην αναπνοή αλλά και συριττούσα αναπνοή (σφύριγμα).
Στην Ελλάδα, από στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής εταιρείας υπολογίζεται ότι το 8,5-10% του πληθυσμού πάσχει από άσθμα.
Τα αίτια που πυροδοτούν τη φλεγμονώδη αντίδραση του άσθματος μπορεί να είναι αλλεργικά αλλά και μη αλλεργικά.
“Στην πρώτη περίπτωση βρίσκονται στο περιβάλλον και είναι προϊόντα φυτών, δένδρων, σκόνης, και αλλά που ονομάζονται αλλεργιογόνα.
Εύκολα το αντιλαμβανόμαστε καθώς συνήθως η δυσκολία στην ανάσα και ο βήχας έρχεται μετά από καταρροή της μύτης, και των ματιών με έντονα φταρνίσματα“, αναφέρει ο κ. Αναστάσιος Παλαμίδας, Πνευμονολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Επεμβατικής Πνευμονολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Η λύση για το αλλεργικό άσθμα εκτός από την φαρμακευτική θεραπεία είναι να αποφεύγουμε τα αλλεργιογόνα.
Για να τα αποφεύγουμε πρέπει να τα γνωρίζουμε κάτι που είναι δυνατό, καθώς πλέον εντοπίζονται με δερματικές δοκιμασίες αλλά και με μια απλή αιμοληψία.
Το αλλεργικό άσθμα
Το αλλεργικό άσθμα συνήθως παρουσιάζεται από μικρή ηλικία με ηπιότερα συμπτώματα ενώ στην όψιμη παιδική έως την πρώιμη ενήλικη ζωή (6-17 χρόνων) μπορεί να μην παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα και να επιστρέψει αργότερα.
Μη αλλεργικό άσθμα
Στην περίπτωση του μη αλλεργικού άσθματος τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να χρειάζεται συνηθέστερα φαρμακευτική αγωγή ενώ παρουσιάζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως σε γυναίκες με παχυσαρκία και ορμονολογικές διαταραχές χωρίς συμμετοχή της μύτης η των οφθαλμών.
Παθήσεις με συμπτώματα που μοιάζουν με το άσθμα
Πολλές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με άσθμα όπως η καρδιακές παθήσεις, η αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι παθήσεις του στομάχου όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως η ρινίτιδα.
‘Εκτός από την αποφυγή του εκλυτικού αλλεργιογόνου στην περίπτωση της αλλεργίας, η φαρμακευτική αγωγή συνίσταται σε σπρέι, που ουσιαστικά θέτουν το άσθμα ανενεργό.
Όσο πιο καλά συμμορφωνόμαστε με την αγωγή τόσο περισσότερο ανενεργή παραμένει η πάθηση“, σημειώνει ο κ. Παλαμίδας.
Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα ενεργοποιηθεί ξανά.
Για τον λόγο αυτό ο ασθενής πρέπει να είναι εκπαιδευμένος στο να αναγνωρίζει τα πρώιμα συμπτώματα και να αναζητεί συμβουλές από τον πνευμονολόγο του.
Σύμμαχοι της φαρμακευτικής αγωγής είναι η διακοπή καπνίσματος, η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, η άσκηση, η αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της ρινίτιδας.