Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η Ηπατίτιδα C (HCV) παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από HCV παρά από HIV / AIDS.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, δείχνουν ότι περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με HCV, αριθμός που αντιστοιχεί στο 2,0% όλων των ενηλίκων.
Επισημαίνεται ότι, στη στρατηγική εξάλειψης του Μαΐου 2016, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) υπολόγισε ότι πάνω από 7 εκατομμύρια ζωές θα σωθούν παγκοσμίως μέχρι το 2030, εάν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί ευλαβικά.
Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), φέρνουν στο φως σημαντικές καθυστερήσεις, καθώς λίγες μόνο ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτύχει το στόχο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης 2020, αναφορικά με τη διάγνωση του 50% των ατόμων με χρόνια Ηπατίτιδα Β ή C.
Δεδομένης της πανδημίας COVID-19, η οποία μεταβάλλει ακόμα περισσότερο τις ήδη ασταθείς ισορροπίες στα περισσότερα συστήματα υγείας, η σημασία της περεταίρω επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, καθίσταται καίρια.
Ο πάντα επίκαιρος χαρακτήρας, απορρέει εξίσου από το γεγονός ότι η HCV είναι τις περισσότερες φορές μια «σιωπηλή νόσος», εκδηλώνοντας συμπτώματα σε αρκετά προχωρημένο (έως και 30 χρόνια μετά) και πολλές φορές μη αναστρέψιμο στάδιο.
Το Summit, στο οποίο θα μετάσχουν υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες, μέλη του κοινοβουλίου, δήμαρχοι και εκπρόσωποι ενώσεων ασθενών και του ιατρικού κλάδου, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και χαρτογράφηση της μέχρι τώρα πορείας προς την εξάλειψη της HCV έως το 2030, παρουσιάζοντας καλές πρακτικές και σχετικές πολιτικές ενέργειες που θα πρέπει να λάβουν χώρα στην ίδια κατεύθυνση.
Στο e-Summit, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να:
– Ελέγξουν την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και να κατανοήσουν πόσο μακριά βρίσκεται η Ευρώπη, συνεπώς και η Ελλάδα, από την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της HCV έως το 2030
– Ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το ρόλο και την κατάσταση της διάγνωσης
– Αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19 στη «σιωπηλή πανδημία» της HCV
Μεταξύ άλλων ειδικών στο τομέα των ιογενών ηπατιτίδων, που αναγράφονται στην επισυναπτόμενη ατζέντα, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις και εισηγήσεις του Ομότιμου Καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της HepatitisB&CPublicPolicyAssociation κ. Άγγελου Χατζάκη, του Καθηγητή Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Επιτροπής για την Υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη της HCV, κ. Γιώργου Παπαθεοδωρίδη, και του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», κ. Γιώργου Καλαμίτση.
Το e-Summit θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας κ. Κρίτων Αρσένης, ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Ανδρέας Ξανθός, ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ανατολικής Αττικής κύριος Βασίλειος Οικονόμου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Θεοχάρης, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος και ο Ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Κόκκαλης.
Πραγματοποιείστε εδώ την εγγραφή σας.
Λίγα λόγια για την Hepatitis B & C Public Policy Association
Η HepatitisB&CPublicPolicyAssociationιδρύθηκε το 2009 από μια ομάδα κορυφαίων Ευρωπαίων επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων στη δημόσια υγεία και υποστηρικτές ασθενών.
Στόχος μας είναι να παροτρύνουμε και να διευκολύνουμε τη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την επικοινωνία, την πρόληψη και τη διαχείριση της ιογενούς ηπατίτιδας Β και C.
Η μοναδική προσέγγιση της HBCPPA για την προώθηση αυτού του στόχου είναι να συγκεντρωθούν και να συνεργαστούν με τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα αυτών των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών αρχών, των ασθενών, των ιατρών, των κοινοτήτων δημόσιας υγείας και της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τοwww.hepbcppa.org