Η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πλήθος ασθενειών, φαίνεται όμως πως, ακόμη και όταν οι τιμές της δεν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η υπέρταση τις βραδινές ώρες αποτελεί επικίνδυνο παράγοντα για εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τον ισχυρισμό επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα , σε πρόσφατη μελέτη τους η οποία δημοσιεύτηκε στο Hypertension.
Η αρνητική σχέση της υπέρτασης με την άνοια, έχει αποδειχθεί, ενώ πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που περιλαμβάνει συμπτώματα όπως:
-αλλαγές στη συμπεριφορά,
-γνωστική εξασθένιση και,
-μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Δρ Christian Benedict, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου, οι βραδινές ώρες προσφέρονται για την «ξεκούραση» του μυαλού, με μελέτες σε πειραματόζωα να έχουν αναδείξει την εκκαθάριση σε άχρηστες πληροφορίες που πραγματοποιεί ο εγκέφαλός τους κατά τον βραδινό ύπνο, μια διαδικασία που φάνηκε να επηρεάζεται από τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.
Δεδομένου ότι η νύχτα είναι ουσιαστικής σημασίας και για την εγκεφαλική υγεία του ανθρώπου, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η νυχτερινή υπέρταση σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε ηλικιωμένους άνδρες.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες το βράδυ συνήθως οι τιμές της νυχτερινής αρτηριακής πίεσης, μειώνονται σε σχέση με την ημέρα – πάνω από 10% σε σχέση με τις τιμές της ημέρας.
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η αρτηριακή πίεση δεν μειώνεται κανονικά με τη βραδινή κατάκλιση αλλά, αντιθέτως, αυξάνεται.
Η μελέτη έδειξε 1,64 φορές υψηλότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, την πιο συχνή μορφής άνοιας, για τους συμμετέχοντες χωρίς τη φυσιολογική νυχτερινή μείωση της πίεσης.
Το πόρισμα εξήχθη μέσα από δεδομένα 24 χρόνων παρατήρησης χιλιάδων ηλικιωμένων Σουηδών, κοντά στα 70 κατά την έναρξη της μελέτης.
Ο Δρ Benedict επεσήμανε μια βασική αδυναμία της μελέτης, το περιορισμένο δηλαδή δείγμα σε άνδρες, και επεσήμανε την ανάγκη επιβεβαίωσης των ευρημάτων σε ηλικιωμένες γυναίκες.
Η ερευνητική ομάδα αναφέρθηκε στην πιθανή προστατευτική δράση της νυχτερινής λήψης αντιυπερτασικών φαρμάκων από τους ηλικιωμένους έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, μια υπόθεση με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον.