Από το 2002 η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στηρίζει έμπρακτα και δωρεάν τα 200.000 άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους που ζουν στην Ελλάδα, υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους και διεκδικεί την ίδρυση δομών και υπηρεσιών με στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής τους.
Tο Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 ήταν μια ημέρα αφιερωμένη στους φροντιστές ατόμων με άνοια, στο πλαίσιο του θεσμού της ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ που έχει καθιερωθεί πάνω μια δεκαετία από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών ως ένδειξη αναγνώρισης του δύσκολου έργου που επιτελούν.
Η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 αύξησε δραματικά τις ανάγκες για βοήθεια των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους.
Λόγω των περιοριστικών μέτρων, η φετινή εκδήλωση ήταν μια Διαδραστική Διαδικτυακή Συνάντηση για φροντιστές με θέμα: «Έχετε ερωτήσεις, έχουμε απαντήσεις».
Η εκδήλωση άνοιξε με τον εξαιρετικό χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου:
“Όλοι γνωρίζουμε πόσο οδυνηρή για τους πάσχοντες, αλλά και για τους οικείους τους, είναι μια πάθηση όπως το Αλτσχάιμερ.
Πόσο δύσκολα βιώνουν την καθημερινότητά τους τα άτομα με άνοια και πόσο εξουθενωτική ψυχικά και σωματικά μπορεί να γίνει η φροντίδα τους.
Ξέρουμε πόσο μόνος και αποπροσανατολισμένος αισθάνεται ο ασθενής όταν αδυνατεί να εκφραστεί, να εκτελέσει στοιχειώδεις λειτουργίες, να αναγνωρίσει ακόμη και τον εαυτό του– και πόσο δύσκολο και ψυχοφθόρο είναι το έργο εκείνων που φροντίζουν έναν τέτοιο ασθενή.
Γι’ αυτό και θεωρώ ύψιστης σημασίας την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών για τη στήριξη των πασχόντων, με τη δημιουργία των μονάδων ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας, των Κέντρων Ημέρας για την εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη των φροντιστών των ατόμων με άνοια· και κυρίως για την βοήθεια στο πλαίσιο του σπιτιού, που προσφέρει το πρόγραμμα «Φροντίδα στο σπίτι».
Οι φροντιστές των ατόμων με άνοια έχουν να αντιμετωπίσουν μακρύ και δύσκολο δρόμο στο έργο τους, ένα έργο που θα το χαρακτήριζα σισύφειο, αν δεν με απέτρεπε η πνοή ελπίδας και αισιοδοξίας που διαπερνά τις πρωτοβουλίες της Εταιρείας Αλτσχάιμερ. Χαιρετίζω ένθερμα την πρωτοβουλία της Εταιρείας να οργανώσει αυτή τη διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ φροντιστών ατόμων με άνοια και εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας, και την συγχαίρω για το πολυδιάστατο έργο της, τη μέριμνα για τους ασθενείς και τους οικείους τους και την ανθρωπιά που χαρακτηρίζει τις δραστηριότητές της.
Η ενημέρωση, η συνεχής στήριξη των πασχόντων, η ψυχοκοινωνική ενίσχυση του φροντιστή και η βοήθεια που του παρέχεται στη διαχείριση κρίσεων, αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας μπροστά σε ένα πρόβλημα που βαίνει οξυνόμενο τα τελευταία χρόνια, είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η νόσος και οι επιπτώσεις της στο οικογενειακό περιβάλλον, σε μια περίοδο που η πανδημία καθιστά ακόμη πιο επαχθείς τις συνθήκες συνύπαρξης των ασθενών με τους οικείους τους.
Εύχομαι να συνεχίσετε δυναμικά να προσφέρετε ανακούφιση στους ασθενείς και πολύπλευρη βοήθεια τους φροντιστές τους.
Με τη συνεχή παρουσία σας στο πλευρό τους, επιτελείτε ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό, κοινωνικό έργο“, κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.
Πάνελ ειδικών στην άνοια
Ένα πάνελ ειδικών στην άνοια, οι Παρασκευή Σακκά, Νίκος Σκαρμέας, Κωστής Προύσκας, Αρετή Ευθυμίου και Ειρήνη Βαμβακάρη, απάντησαν σε περισσότερες από 100 ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ζωντανά.
Όσοι συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να ενημερωθούν γύρω από τα ζητήματα που τους απασχολούν καθημερινά.
Έλαβαν υπεύθυνες απαντήσεις σε σχέση με τρόπους αντιμετώπισης συμπεριφορών των ασθενών, (απάθειας, εμμονών, επιθετικότητας, έντονης κινητικότητας, διαταραχών ύπνου κ.ά.), τα πρακτικά προβλήματα φροντίδας και διαδικαστικά θέματα όπως επιδόματα, δικαιοπραξία κ.ά. και ενημερώθηκαν για τα δωρεάν διαδικτυακά προγράμματα που προσφέρει η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.
Η συμμετοχή και ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη και οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 650!
Περισσότερες πληροφορίες στο www.alzheimerathens.gr