Το ερώτημα αν τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάθλιψης έχει απασχολήσει αρκετούς ασθενείς μέσης ή τρίτης ηλικίας.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας πρόσφατης έρευνας, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τους είδους της, τα συμπληρώματα αυτά δεν μπορούν να προσφέρουν οφέλη στην πρόληψη της παραπάνω νόσου.
«Δεν διαπιστώσαμε κάποια οφέλη από τη χορήγηση του παραπάνω συμπληρώματος αναφορικά με τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ούτε βελτιώνει τη διάθεση», δήλωσε η Olivia I. Okereke, MD, MS, από το Τμήμα Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης.
Η Okereke ήταν επικεφαλής και κύριος συγγραφέας της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 18.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι μισοί εθελοντές έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D3 για περίπου 5 χρόνια, ενώ οι άλλοι μισοί πήραν placebo για την ίδια διάρκεια.
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», παράγεται από το δέρμα κατά την έκθεση στο ηλιακό φως.
Αρκετές προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στη μετέπειτα ζωή, ωστόσο δεν είχαν γίνει τυχαιοποιημένες μελέτες μεγάλης κλίμακας προκειμένου να αποδειχθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
Η Okereke και οι συνεργάτες της θέλησαν να δώσουν οριστική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.
«Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι προηγούμενες έρευνες είναι ότι δεν είχαν επαρκή αριθμό εθελοντών προκειμένου να διαπιστώσουν αν η βιταμίνη D αποτελεί θεραπεία ή μέσο πρόληψης της κατάθλιψης», εξήγησε η επιστήμονας.
«Η έρευνά μας εξέτασε συνολικά σχεδόν 20.000 άτομα επομένως μπορεί να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα».
Η έρευνα είχε τίτλο VITAL-DEP (Depression Endpoint Prevention in the Vitamin D and Omega-3 Trial) και χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μεγαλύτερη μελέτη VITAL, μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για την καρδιαγγειακή νόσο και την πρόληψη του καρκίνου σε 26.000 εθελοντές από τις ΗΠΑ.
Από την ομάδα αυτή, η Okereke και οι συνεργάτες της εξέτασαν τους 18.353 εθελοντές που δεν είχαν ιστορικό κλινικής κατάθλιψης και ακολούθως εξέτασαν αν η βιταμίνη D3 ήταν ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα.
Εξετάζοντας τα δεδομένα για το σύνολο των εθελοντών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης ή κλινικώς σημαντικών καταθλιπτικών συμπτωμάτων δεν παρουσίαζε διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D3 και αυτούς που έπαιρναν placebo, ενώ δεν υπήρχαν επίσης διαφορές στη διάθεση των εθελοντών ανάμεσα στις δύο ομάδες.
«Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τη βιταμίνη D, ιδιαίτερα αν λαμβάνουμε το συμπλήρωμα μετά από οδηγία του γιατρού μας», τόνισε η Okereke, καθώς τα συμπληρώματα χορηγούνται για διάφορες άλλες ενδείξεις.
«Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των οστών καθώς και τη μεταβολική υγεία, ωστόσο οι τυχαιοποιημένες μελέτες δεν έχουν αναδείξει άλλα οφέλη από την χορήγηση της βιταμίνης εκτός από τα παραπάνω», κατέληξε.