Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, μία χρόνια πάθηση που επηρεάζει το 10% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, συνδέεται με την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή.
Μάλιστα η αντιμετώπισή της φαίνεται ότι βοηθά σημαντικά τους ασθενείς που υποφέρουν από τις διαταραχές αυτές και ιδιαίτερα τις γυναίκες.
Η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή αποτελούν δύο από τις πλέον κοινές ψυχιατρικές διαταραχές παγκοσμίως.
Ο Dr. Johannes Kornhuber και ο Dr. Teja Wolfgang Grömer, δύο ψυχίατροι από τη Γερμανία, απέδειξαν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και των δύο αυτών ψυχιατρικών διαταραχών, δηλαδή της κατάθλιψης και της αγχώδους διαταραχής.
«Προς το τέλος του 2015 παρατήρησα για πρώτη φορά ότι πιθανώς υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και τις δύο διαταραχές, ιδιαίτερα σε ασθενείς που πάσχουν και από τις δύο», είπε ο Grömer.
«Αφού διαπίστωσα ότι πάνω από το 50% των ασθενών με κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή έχουν θετικές εξετάσεις αντισωμάτων, αποφάσισα να διερευνήσω περεταίρω τη συγκεκριμένη συσχέτιση», συμπλήρωσε.
Με τη βοήθεια συναδέλφων του, ο Grömer έκανε μία συγκεντρωτική μελέτη προηγούμενων ερευνών με σκοπό να διαπιστώσει πόσο ισχυρή είναι αυτή η συσχέτιση.
Χρησιμοποίησε συνολικά δεδομένα 21 ερευνών οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά 36,174 ασθενείς. 35,168 από τους οποίους είχαν κατάθλιψη ενώ 34,094 είχαν αγχώδη διαταραχή.
Αρχική διάγνωση της αυτοανόσου θυρεοειδίτιδας
«Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν ανακούφιση μετά τη διάγνωση της αυτοανόσου θυρεοειδίτιδας καθώς αρκετά συχνά δεν έχουν βρει εξήγηση για τα συμπτώματά τους», είπε ο Grömer.
Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα.
“Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν το μεταβολισμό και την κυτταρική ισορροπία ενέργειας καθώς και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού και τον ψυχισμό.
Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει και ψυχικά συμπτώματα, όπως ανησυχία, ένταση και εξάντληση“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας:
“Η νόσος εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 30 και 50 με τις γυναίκες να επηρεάζονται συχνότερα από τους άντρες.
Καθώς η νόσος εμφανίζεται συχνά την ίδια χρονική περίοδο με την εμμηνόπαυση και δεν συνοδεύεται από άλγος, η φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη ή να αποδοθεί σε «εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα».
Τα αποτελέσματα
Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι οι ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα έχουν 3.5 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη και 2.3 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αγχώδη διαταραχή.
Οι αριθμοί αυτοί δεν φαίνονται εντυπωσιακοί αρχικά, ωστόσο και οι 3 παθήσεις είναι εξαιρετικά κοινές με αποτέλεσμα:
-η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα να επηρεάζει το 40% των ασθενών με κατάθλιψη, και,
-το 30% των ασθενών με αγχώδη διαταραχή.
Ο Grömer περιγράφει αναλυτικά τα δεδομένα για την κάθε πάθηση στη δημοσίευσή του.
Σύμφωνα με αυτή, αν οι γιατροί μπορούν να αναγνωρίσουν τη σύνδεση μεταξύ των διαταραχών θα μπορέσουν να χορηγήσουν αντικαταθλιπτικά που δεν επηρεάζουν το βάρος του ασθενούς αλλά και το ιχνοστοιχείο σελήνιο από τα πρώιμα στάδια.
“Η ενημέρωση των ασθενών αποτελεί ουσιώδες κομμάτι σύμφωνα με τον Grömer, συνιστά, επομένως όλοι οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή να εξετάζονται επίσης για αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.
Οι μελλοντικές έρευνες πάνω στην κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή πρέπει επίσης να θεωρούν τους ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ξεχωριστή ομάδα με σκοπό να κατανοηθούν περισσότερα αναφορικά με των παθήσεων“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.