Η επιληψία είναι μια «εγκεφαλική διαταραχή» που χαρακτηρίζεται από μια διαρκή προδιάθεση για επιληπτικές κρίσεις και συχνά από διάφορες, γνωστικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συ-νοσηρότητες.
Παρά το γεγονός πως το υψηλότερο ποσοστό των ασθενών, αντιμετωπίζεται επιτυχώς, δεν παύει να είναι μια σημαντική, κοινωνική ασθένεια.
Στην αναβάθμιση της γνώσης για την επιληψία συνέβαλε ενεργά μέσω της πραγματοποίησης του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας, ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.).
΄Όπως αναφέρει σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε., “Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν διαδικτυακά στις 13 – 15 Νοεμβρίου 2020, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων συνέδρων, οι οποίοι παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες, σε ένα τριήμερο επιστημονικό πρόγραμμα.
Πάνω από 40 διακεκριμένοι επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο της Νευρολογίας, συναντήθηκαν online και μετέφεραν τις γνώσεις και την εμπειρία τους μέσα από ενδιαφέρουσες διαλέξεις, ποικιλόμορφα στρογγυλά τραπέζια, αντιπαραθέσεις και βίντεο-παρουσιάσεις περιστατικών, δίνοντας έναυσμα για δημιουργικό διάλογο σε επίκαιρα θέματα.
Την επιτυχία του Συνεδρίου στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε λόγω της πανδημίας, αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς το επιστημονικό πρόγραμμα της κάθε ημέρας παρακολουθούσαν πάνω από 500 μοναδικοί σύνεδροι, με τις εγγραφές να ξεπερνούν τις 1.000!
Η επιληψία είναι μια «εγκεφαλική διαταραχή» που χαρακτηρίζεται από μια διαρκή προδιάθεση για επιληπτικές κρίσεις και συχνά από διάφορες, γνωστικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συ-νοσηρότητες.
Η επιληψία αντιμετωπίζεται επιτυχώς περίπου στο 80% των περιπτώσεων. Παρόλα αυτά, αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα υγείας.
Το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας, αποτέλεσε ένα ορόσημο επιστημονικού γίγνεσθαι και αναζήτησης, που «όπλισε» την επιστημονική κοινότητα με νέες γνώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το φετινό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του κορυφαίου Έλληνα Νευρολόγου – Νευροφυσιολόγου – Επιληπτολόγου καθηγητή Χρυσόστομου (Τόμη) Παναγιωτόπουλου.